ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς με την Ρωσία να διεκδικεί το "χρυσό" στην ασφάλεια

15 Απριλίου 2021, 07:00

images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε χθες τις 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων καθώς έχει μια από τις πιο προηγμένες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 στον κόσμο. Παραμένει ωστόσο στη σκιά χωρών όπως το Ισραήλ, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια ώρα, Ρώσοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το δικό τους εμβόλιο δεν έχει παρουσιάσει παρενέργειες του τύπου θρομβώσεις. 

Οι 27 της ΕΕ χορήγησαν τουλάχιστον 101,28 εκατομμύρια δόσεις σε περισσότερους από 73 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή στο 16,4% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες πηγές σήμερα στις 15.00 ώρα Ελλάδος. Μεταξύ αυτών, περισσότερα από 28 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 6,3% του πληθυσμού, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση.

Περισσότερο από το 12% των 820 εκατομμυρίων δόσεων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, διοχετεύθηκε στην ΕΕ, η οποία συγκεντρώνει λιγότερο από το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην ΕΕ, δύο χώρες ξεχωρίζουν: η Μάλτα και η Ουγγαρία, οι οποίες αντίστοιχα χορήγησαν δόσεις στο 40,4% και το 31,4% του πληθυσμού τους. Πολύ επικριτική απέναντι στην ευρωπαϊκή διαχείριση του εμβολιασμού, η Ουγγαρία έκανε γρήγορα την επιλογή, για να επιταχύνει την εκστρατεία της, και εισήγαγε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm, που δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), επιπλέον των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, της Moderna και των AstraZeneca / Οξφόρδης που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.

Οι δύο χώρες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο είναι η Βουλγαρία (6,8%) και η Λετονία (8,3%). Οι εκστρατείες εμβολιασμού τους, οι οποίες βασίζονται κυρίως στο εμβόλιο των AstraZeneca / Οξφόρδης που είναι το πιο οικονομικό σε σχέση τα ανταγωνιστικά του, αντιμετώπισαν επαναλαμβανόμενες αναποδιές από τη σουηδο-βρετανική συμμαχία (καθυστερήσεις στην παράδοση, παρενέργειες).

Οι τέσσερις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ένωσης – η Γερμανία (16,8%), η Γαλλία (16,8%), η Ιταλία (15,8%) και η Ισπανία (17%) – κινούνται γύρω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκριτικά, έξι Ισραηλινοί στους δέκα (61,6%) έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση, σχεδόν ένας Βρετανός στους δύο (47,5%) και περισσότεροι από ένας Αμερικανός στους τρεις (37%).

Με 22,6 χορηγούμενες δόσεις (πρώτες και δεύτερες) ανά 100 κατοίκους, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο (10,6). Οι επιδόσεις της είναι επίσης καλύτερες από πολλών μεγάλων χωρών όπως η Βραζιλία (14,5), η Κίνα (12,2), το Μεξικό (9,5), η Ινδία (8,1), η Ινδονησία (5,9), το Μπανγκλαντές (3,9), η Ιαπωνία (1,4) και οι Φιλιππίνες (1). Ωστόσο, η Ένωση παραμένει μακριά από τους πρωταθλητές του τομέα, όπως το Ισραήλ (119 δόσεις ανά 100 κατοίκους), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (93), η Χιλή (64), η Βρετανία (59) ή οι Ηνωμένες Πολιτείες (58). Η Μάλτα (58 δόσεις ανά 100 κατοίκους) είναι η μόνη χώρα της Ένωσης που εμφανίζεται μέσα στους 10 πρώτους παγκοσμίως.

Η Ρωσία ενημερώνει για το δικό της εμβόλιο

Ούτε ένα περιστατικό θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού δεν έχει καταγραφεί, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της ρωσικής εποπτικής υγειονομικής αρχής (Roszdravnadzor) Άλα Σαμοϊλοβα, επισημαίνοντας ότι αυτό σχετίζεται με τον καθαρισμό του σκευάσματος που επιτυγχάνεται μέσω μια διαδικασίας πολλαπλών σταδίων.

«Κατά την διάρκεια των φαρμακευτικών ελέγχων δεν καταγράψαμε ούτε ένα περιστατικό θρομβώσεων, που να δημιουργήθηκαν κατά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα Sputnik-V και να υπήρξαν συνεπεία της χρήσης του. Η απουσία παρόμοιων παρενεργειών, επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, το οποίο δημοσιεύει στοιχεία για τα αποτελέσματα από την χρήση του εμβολίου στις κλινικές δοκιμές. Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι, ο καθαρισμός του εμβολίου Sputnik-V που πραγματοποιείται σε πολλά στάδια με την χρήση υψηλής τεχνολογίας χρωματογραφίας και μικροφιλτραρίσματος (μικροδιήθησης) αποκλείει την παραμονή υψηλών ποσοτήτων υπολείμματος DNA, το οποίο συνιστά παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη θρομβώσεων», δήλωσε η Σαμοϊλόβα.

Η ίδια επισήμανε ότι τα ξένα εμβόλια περιέχουν δεκάδες φορές περισσότερα νουκλεϊνικά οξέα, σε σχέση με το Sputnik-V: 1-2 mcg Sputnik-V έναντι των 50-100 mcg στα ξένα εμβόλια και σε άλλες πλατφόρμες. Η Σαμοϊλόβα δήλωσε ότι η Roszdravnadzor πραγματοποιεί συστηματικά ελέγχους σχετικούς με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι το ρωσικό σύστημα ελέγχου που αφορά την ασφάλεια της ανοσοποίησης ελέγχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σχετικά Άρθρα