ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αγνώστου "ταυτότητας" ηπατίτιδα σε παιδιά από δυτικές χώρες

19 Απριλίου 2022, 18:00

images

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία από το κλινικό σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα, αυξημένες τρανσαμινάσες και ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, παρατηρήθηκαν και γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

«Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί κορωνοϊός και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες» διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί έως 5 περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία, 3 επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και τέσσερα 4 περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα 3 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για 9 κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.

Σχετικά Άρθρα