ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αδυνάτισμα με φάρμακα: Προσοχή μην ξαναπαχύνετε

27 Δεκεμβρίου 2023, 16:00

images

Μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Medical Association δείχνει ότι τα φάρμακα για το αδυνάτισμα - που έγιναν μόδα το τελευταίο διάστημα- βοηθούν όντως στο αδυνάτισμα αλλά δεν βοηθούν και στο να διατηρήσουν οι ενδιαφερόμενοι το καλό αποτέλεσμα!

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του βάρους προστίθεται και πάλι, υποδεικνύει ενδεχομένως την ανάγκη μακροχρόνιας διατήρησης της αγωγής. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται από έρευνα σχετικά με την εβδομαδιαία υποδόρια χορήγηση της τιρζεπατίδης, η οποία έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «για τη μακροχρόνια διαχείριση βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία ή υπερβαρότητα και τουλάχιστον μία πάθηση σχετιζόμενη με το σωματικό βάρος (όπως υπέρταση, διαβήτης τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη), ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα».

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 670 ενήλικες (κυρίως γυναίκες) με μέση ηλικία τα 48 έτη και μέσο αρχικό σωματικό βάρος τα 107,3 κιλά, πέτυχαν μετά από 36 εβδομάδες σημαντική απώλεια κιλών, κατά μέσο όρος 20,9% του αρχικού βάρους. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία που εξακολούθησε την αγωγή με τιρζεπατίδη και μία που έλαβε εικονικό φάρμακο. Στις 88 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ανέκτησαν τα μισό σχεδόν κιλά που είχαν χάσει, καταλήγοντας σε 9,9% χαμηλότερο βάρος από την αρχική τους τιμή. Όσοι συνέχισαν την τιρζεπατίδη, συνέχισαν να χάνουν βάρος, καταλήγοντας 25,3% χαμηλότερα από το αρχικό. Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων έλαβαν κοινή σύσταση για κατανάλωση 500 λιγότερων θερμίδων καθημερινά από τις απαραίτητες για συντήρηση και σωματική άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τον Louis Aronne από το Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα «υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής για την αποφυγή επαναπρόσληψης βάρους και τη διασφάλιση της διατήρησης των μειωμένων κιλών». Πρόσθεσαν ότι η τελευταία έρευνα πλειοδοτεί σε παλαιότερα ευρήματα που έδειξαν ότι «τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών σκευασμάτων κατά της παχυσαρκίας, όπως η σεμαγλουτίδη, έχουν αποδείξει ότι το βάρος ουσιαστικά επανέρχεται» μετά τη διακοπή της θεραπείας.

«Οι ασθενείς, οι πάροχοι και το κοινό δεν κατανοούν πάντα ότι η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια που απαιτεί συχνά συνεχή θεραπεία, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι η αγωγή διακόπτεται μόλις επιτευχθούν οι στόχοι βάρους» απάντησε η εταιρεία για τα σχετικά ευρήματα.


Σχετικά Άρθρα