ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η απόκτηση κατοικίδιου δεν επηρέασε την ευεξία των ανθρώπων στην πανδημία

25 Ιουλίου 2025, 10:00

images

Μία νέα μελέτη αμφισβητεί την πεποίθηση ότι υπάρχει τα κατοικίδια ζώα ασκούν καθοριστική επιρροή στην ανθρώπινη ευημερία. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική αλλαγή στην ευημερία των ερωτηθέντων όταν απέκτησαν ή έχασαν ένα κατοικίδιο. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, ακόμη και σε μια περίοδο απομόνωσης, οι δεσμοί ανθρώπου-ζώου μπορεί να μην είναι τόσο ισχυροί όσο θέλουμε να πιστεύουμε. 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο ELTE Eötvös Loránd εξέτασαν πώς βίωσαν οι συμμετέχοντες την απόκτηση ή την απώλεια κατοικίδιου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απόκτησης ενός κατοικίδιου. 

«Μέσω συνεργασίας με μια ομάδα ψυχολόγων με επικεφαλής τους ZsoltDemetrovics και Róbert Urbánείχαμε πρόσβαση σε ένα μοναδικό σύνολο δεδομένων», εξηγεί η Eniko Kubinyi, επικεφαλής της Ομάδας Έρευνας Ζώων Συντροφιάς 'Momentum' της MTA-ELTE. «Κατά τη διάρκεια των lockdowns για την COVID-19 το 2020, σχεδόν 3 χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ουγγαρία συμμετείχαν 3 φορές στη συλλογή δεδομένων, με διαφορά αρκετών μηνών. Παρατηρήσαμε ότι 65 άτομα απέκτησαν ένα κατοικίδιο ζώο και 75 έχασαν ένα κατά τη διάρκεια της μελέτης και αποφασίσαμε να διερευνήσουμε πώς αυτό επηρέασε την ευημερία τους με την πάροδο του χρόνου».

Σύμφωνα με το ScienceDaily, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απόκτηση ενός σκύλου αύξησε βραχυπρόθεσμα την ευτυχία, ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η ηρεμία, η ικανοποίηση από τη ζωή, η ευθυμία και οι δραστηριότητες των ιδιοκτητών σκύλων μειώθηκαν. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου δεν επηρέασε καθόλου την ευημερία των προηγούμενων ιδιοκτητών του.

«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο», προσθέτει η Judit Mokos, συγγραφέας της μελέτης, «ήταν ότι ένα νέο κατοικίδιο στο νοικοκυριό δεν είχε καμία επίδραση στη μοναξιά των ερωτηθέντων. Η υιοθεσία σκύλου συχνά προωθείται ως λύση για ηλικιωμένους ή/και μοναχικούς ανθρώπους. Τα καταφύγια και οι εταιρείες [που πωλούν] τροφές για κατοικίδια προωθούν την υιοθεσία ως μέσο ανακούφισης από τη μοναξιά. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι τα σκυλιά δεν αποτελούν μια πραγματική λύση για τη μοναξιά. Αντίθετα, προκαλούν στους νέους ιδιοκτήτες περισσότερο άγχος».

Η Kubinyi καταλήγει στο συμπέρασμα: «Με βάση τα δεδομένα, οι περισσότεροι άνθρωποι, που ζουν μαζί με ένα ζώο συντροφιάς, δεν φαίνεται να βιώνουν κάποια μακροπρόθεσμη «επίδραση κατοικίδιου», ούτε συνδέονται στενά με το ζώο τους. Είναι πιθανό η δυναμική της πανδημίας να έχει οδηγήσει πολλούς σε παρορμητικές επιλογές εναντίον του μακροπρόθεσμου συμφέροντός τους ή ότι μόνο ορισμένες ομάδες - όπως οι αφοσιωμένοι λάτρεις των ζώων ή οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι - επωφελούνται πραγματικά από τα κατοικίδια σε περιόδους άγχους».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports .

Σχετικά Άρθρα