ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καλός ύπνος νικά την κατάθλιψη

15 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Ο επαρκής νυχτερινός ύπνος, θεωρείται καθοριστικός για τις ηλικιωμένες γυναίκες και τη ψυχική τους υγεία, καθώς όσες δεν τηρούν μία ρουτίνα, απειλούνται από συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους. 

Όπως δείχνουν μελέτες, τόσο οι γυναίκες που κοιμούνται νωρίς και ξυπνάνε νωρίς, όσο και εκείνες που κοιμούνται αργά και ξυπνούν αργά διατρέχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα ακόμη και με επαρκείς ώρες ύπνου.

«Ακόμα και μικρότερες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του ύπνου, όπως αυτές που προκαλούνται από τις αλλαγές της ώρας, θα μπορούσαν να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό και, ως αποτέλεσμα, να επηρεαστούν αρνητικά οι παράγοντες που ευθύνονται για την κατάθλιψη, το άγχος και το χαμηλότερο αίσθημα της ευεξίας» εξηγεί η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Leslie Swanson, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η καθηγήτρια αναφέρει ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και της ποιότητας του ύπνου: «Θα μπορούσε σίγουρα να ισχύει ότι οι γυναίκες της μελέτης μας που είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα, είχαν ένα διαφορετικό είδος προγράμματος ύπνου λόγω της κατάθλιψης ή ότι η κατάθλιψή τις οδηγούσε σε πιο ακανόνιστα μοτίβα ύπνου- αφύπνισης».

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sleep Health, οι ερευνητές ανέλυσαν τη ρουτίνα του ύπνου και αξιολόγησαν τη ψυχική υγεία σχεδόν 1.200 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 65 ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με ενδιάμεσο σημείο ύπνου – το μισό του χρόνου μεταξύ ύπνου και αφύπνισης – που έπεφταν για ύπνο μεταξύ 2 και 4 π.μ. είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης.

Κάθε ώρα ακανόνιστου προγράμματος ύπνου, αύξανε επίσης στις πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα κατά 68% αλλά και σημαντικά συμπτώματα άγχους κατά 62%, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.


Σχετικά Άρθρα