ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φιλία: Το ελιξίριο της ψυχικής υγείας και όχι μόνο...

26 Μαΐου 2024, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Communication Research διερεύνησε τους τύπους επικοινωνίας που έχουν ήδη αποδειχθεί από παλαιότερες έρευνες ότι δένουν τους ανθρώπους. Ειδικότερα, εξέτασαν πώς επτά χαρακτηριστικά μιας φιλικής συζήτησης, όπως η ανταλλαγή ειδήσεων, η συζήτηση, το χιούμορ, το άκουσμα των προβλημάτων, η εκδήλωση του ενδιαφέροντος, η εκτίμηση και οι ειλικρινείς φιλοφρονήσεις, επηρέασαν την ψυχολογία περισσότερων από 900 φοιτητών από 5 πανεπιστήμια.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μία από τις επτά συμπεριφορές επικοινωνίας σε μία μόνο ημέρα και στη συνέχεια περιέγραψαν τα συναισθήματά τους. Όπως αποδείχθηκε, δεν είχε σημασία ποια από αυτές τις ποιοτικές συζητήσεις, είχε ακολουθήσει κάποιος. Η ίδια η πράξη της προσέγγισης ενός φίλου με έναν από αυτούς τους τρόπους, ήταν αυτό που έκανε τελικά τη διαφορά. Μάλιστα, οι φοιτητές που επέλεξαν να έχουν περισσότερες ποιοτικές συζητήσεις, σημείωναν και περισσότερες μέρες στο ημερολόγιό τους που ένιωθαν καλά.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε βρίσκει χρόνο για συνομιλίες υψηλής ποιότητας, μπορεί να βελτιώσει την ευημερία του. Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς νιώθουμε σε κάθε δεδομένη ημέρα μέσω της επικοινωνίας. Αρκεί μόνο μία φορά» σημειώνει ο Δρ Jeffrey Hall.

Η μελέτη εξηγεί επίσης γιατί νιώθουμε καλύτερα όταν ερχόμαστε κοντά με τους άλλους: η ποιοτική επικοινωνία με φίλους, ικανοποιεί την αίσθηση του «ανήκειν». Όπως εξηγεί ο Δρ Jeffrey Hall, «όταν χρησιμοποιούμε την επικοινωνία για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας να ανήκουμε, διαχειριζόμαστε εξίσου αποτελεσματικά το άγχος».

Σχετικά Άρθρα