ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βελτίωση της διάθεσης και μείωση της επιθετικότητας με Ω3 λιπαρά στη διατροφή

06 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Τα Ω3 λιπαρά οξέα, ένα ευεργετικό θρεπτικό συστατικό που εντοπίζεται σε τροφές όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, τα καρύδια και οι σπόροι chia, μπορούν να μειώσουν την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά, σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στο περιοδικό Aggression and Violent Behavior. Η εργασία, που συντάχθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Penn, Δρ Adrian Raine, σε συνεργασία με τη Δρ Lia Brodrick από την Ιατρική Σχολή Perelman, εξέτασε 3.918 συμμετέχοντες από πολλαπλές μελέτες, δείγματα και εργαστήρια μεταξύ 1996 και 2024.

Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3, θα μπορούσαν να μειώσουν την «αντιδραστική επιθετικότητα», η οποία εκδηλώνεται με παρορμητικές αντιδράσεις στην πρόκληση, και την «προληπτική επιθετικότητα», η οποία μοιάζει να είναι προκαθορισμένη.

Ο Δρ Raine, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Εγκληματολογίας, Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Richard Perry, έχει εμβαθύνει επί χρόνια στη νευροεγκληματολογία, την επιθετική συμπεριφορά σε ενήλικες και παιδιά καθώς και την αντικοινωνική συμπεριφορά. Αυτή η εργασία χρησιμοποίησε 35 ανεξάρτητα δείγματα που περιλαμβάνονται σε 29 μελέτες από 19 ανεξάρτητα εργαστήρια. Τα αποτελέσματα εφαρμόστηκαν ευρέως σε διάφορους πληθυσμούς, ηλικίες και φύλα.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, δείχνουν ότι τα συμπληρώματα Ω3 μειώνουν σημαντικά την επιθετική συμπεριφορά βραχυπρόθεσμα, αν και σε μέτριο επίπεδο», σύμφωνα με την εργασία. «Δεδομένου του τεράστιου οικονομικού και ψυχολογικού κόστους της επιθετικότητας και της βίας στην κοινωνία, ακόμη και οι ελάχιστες συνέπειες, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

«Έχει υποστηριχθεί ότι τα συμπληρώματα Ω3 ωφελούν μια σειρά από ψυχοπαθολογίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους, και των διαταραχών του φάσματος της σχιζοφρένειας, αν κι είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση. Σίγουρα επηρεάζει το σύστημα σεροτονίνης με ευεργετικό τρόπο, αλλά αυτό δεν είναι μοναδικό καθώς επηρεάζει και άλλους νευροδιαβιβαστές», δήλωσε ο Δρ Raine στο Medical News Today.

«Η πρόκληση που έχουμε (να αντιμετωπίσουμε) είναι να κατανοήσουμε ακριβώς πώς τα ωμέγα-3, επηρεάζουν τη νευροφυσιολογία με συγκεκριμένο τρόπο για να ωφελήσουν την ψυχική υγεία», είπε.

Σχετικά Άρθρα