ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άγχος και κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο μακροχρόνιας COVID-19

09 September 2022, 10:00

images

Οι άνθρωποι που ένιωθαν άγχος, στρες, μοναξιά, κατάθλιψη ή ανησυχία για τον κορωνοϊό πριν μολυνθούν, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα από την ασθένειά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στη σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, μια ομάδα στο Χάρβαρντ εξέτασε τις απαντήσεις σε έρευνες από σχεδόν 55.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά από τον Απρίλιο του 2020 έως το Νοέμβριο του 2021.

Από αυτήν την ομάδα, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες, είπαν ότι είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό και περίπου 1.400, είπαν ότι είχαν μακροχρόνια COVID, που ορίζεται ως συμπτώματα που σχετίζονται με την COVID που διαρκούν τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τα άτομα που ανέφεραν ψυχολογική δυσφορία πριν μολυνθούν είχαν 32% έως 46% αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια COVID, σε σύγκριση με άτομα που δεν ανέφεραν τέτοια αγωνία. Επιπλέον, όσοι ανέφεραν υψηλά επίπεδα δύο ή περισσότερων τύπων ψυχολογικής δυσφορίας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, υπάρχει μια ισχυρότερη σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας COVID και της ψυχολογικής δυσφορίας από ό,τι μεταξύ της μακράς COVID και ορισμένων από τους γνωστούς φυσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία , το άσθμα και η υπέρταση.

«Οι παράγοντες που εντοπίσαμε συνδέονται στενότερα με τον κίνδυνο μακροχρόνιας COVID από οτιδήποτε άλλο έχει βρεθεί», δήλωσε η Andrea Roberts, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής στο Harvard TH Chan School of Public Health.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, η ψυχική υγεία μπορεί να έχει επίδραση στα σωματικά συμπτώματα της COVID, είπαν οι ερευνητές. Ωστόσο, τόνισαν ότι τα μακρά συμπτώματα COVID μεταξύ των ασθενών που μελετήθηκαν, προέκυψαν ως αποτέλεσμα της μόλυνσης τους.

Η νέα μελέτη, έρχεται με μερικούς περιορισμούς. Πρώτον, πολλοί από τους ερωτηθέντες εργάζονταν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, επομένως τα επίπεδα άγχους τους μπορεί να ήταν υψηλότερα από αυτά του γενικού πληθυσμού και, συνεπώς, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να δείξουν ότι το στρες διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη μακράς COVID. Δεύτερον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι, χωρίς έλεγχο, εάν είχαν μολυνθεί, καθώς τα τεστ δεν ήταν ευρέως διαθέσιμα στην αρχή της μελέτης.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ομάδα του Χάρβαρντ, εξέτασε μόνο συμπτώματα όπως επίμονο βήχα, δύσπνοια ή δυσκολία στην όσφρηση ή τη γεύση, τα οποία συνήθως δεν συνδέονται με ψυχολογικές καταστάσεις. Τα αποτελέσματα ήταν «σχεδόν πανομοιότυπα», είπε η Siwen Wang, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.


Σχετικά Άρθρα