ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Μην με ακουμπάς τόσο δυνατά, θα κοκκινίσω»: Το άγχος των ατόμων με δερματογραφία

20 Μαΐου 2024, 18:00

images

Η δερματογραφία είναι μια κατάσταση που αφορά το 4%-5% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως και είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους κνίδωσης, κατά τους οποίους το δέρμα γίνεται ερυθρό και φλεγμαίνει κατά την τριβή. Το αποτέλεσμα είναι να έχει το άτομο ψυχολογικό πρόβλημα καθώς μεγαλώνει προσπαθώντας να αποφύγει το έντονο άγγιγμα άλλων ανθρώπων που πιθανώς θα του δημιουργήσουν κοκκινίλες...

Τα συμπτώματα της δερματογραφίας είναι:

-Κόκκινες γραμμές στο δέρμα.
-Το τοπικό πρήξιμο,
-Φλεγμονή.
-Φαγούρα στο σημείο και γύρω από αυτό.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που το δέρμα θα τριφτεί ή θα γρατσουνιστεί και συνήθως εξαφανίζονται σε 30- 40 λεπτά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσουν ωστόσο επί ώρες ή και ημέρες.

Το πρόβλημα υπάρχει συνήθως από την παιδική ηλικία αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, με πιο συχνή την εφηβεία. Αν το άτομο έχει γενικά ευαίσθητο και με άλλα προβλήματα δέρμα, όπως ξηροδερμία ή δερματίτιδα, είναι συνήθως πιο επιρρεπές στη δερματογραφία.

Το πρόβλημα δεν δημιουργεί ανησυχία στους γιατρούς διότι δεν μπορεί να επιδεινωθεί ή να προκαλέσει κάτι χειρότερο. Είναι κυρίως αισθητικό πρόβλημα και με ένα βαθμό ενόχλησης ως προς τη φαγούρα. Για να αποφύγει ο ασθενής συχνές εξάρσεις, μπορεί να προσέχει τα ακόλουθα:

-Να αποφεύγει παράγοντες που ερεθίζουν το δέρμα σας, κάποια καλλυντικά και καθαριστικά και τα συνθετικά ρούχα.

-Να αποφεύγει να ξύσει τις ερεθισμένες περιοχές επειδή με τον τρόπο αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση. 

- Να ενυδατώνει καλά την επιδερμίδα του εκ των έσω με κατανάλωση νερού και επιφανειακά με ενυδατικές κρέμες που θα του συστήσει ειδικός. 

-Εάν έχει πρόβλημα ξηροδερμίας σε κάποιο σημείο να ζητήσει βοήθεια δερματολόγου, ώστε να το αντιμετωπίσει.  

* Με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή δερματολογική Εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα