ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρειάζεται ενημέρωση για τις ευεργετικές επιδράσεις του σεξ στην υγεία

29 Ιουλίου 2020, 18:00

images

Οι επιδράσεις της απουσίας της σεξουαλικής δραστηριότητας στην υγεία του ανθρώπου έχουν φανεί από πολλές μελέτες. Και είναι όλες αρνητικές...

 Όπως αναφέρουν από το ΙΜΟΠ (Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων), "πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δρα ευεργετικά σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Η πληροφορία αυτή είναι πολύ σημαντική και πρέπει να  αξιοποιηθεί όχι μόνο από  ειδικούς που ασχολούνται με την σεξουαλική υγεία αλλά και όλους τους επαγγελματίες  υγείας. Η σωστή ενημέρωση των πολιτών θα τους βοηθήσει να κάνουν ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο και τη βελτίωση της υγείας τους".

Θετική επίδραση σε διάφορα επίπεδα

Έχει αποδειχτεί ότι η σεξουαλική δραστηριότητα περιορίζει το χρόνιο πόνο από διάφορες αιτίες. Επίσης η κολπική διέγερση σχετίζεται με σημαντικές αναλγητικές ιδιότητες συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες σε σύγκριση με τη διέγερση της κλειτορίδας. Όσον αφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα, η κλασσική σεξουαλική πράξη φαίνεται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού εν αντιθέσει με άλλου τύπου επαφές οι οποίες σχετίζεται με καταστολή της. Και βέβαια η ερωτική πράξη είναι η μοναδική δραστηριότητα η οποία κουράζει αλλά παράλληλα χαλαρώνει το σώμα και βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου. 

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως καλύτερος ύπνος σημαίνει καλύτερη υγεία, σωστότερο βάρος και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Τέλος όσο αφορά στο ενδοκρινικό σύστημα η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών όπως της τεστοστερόνης, της οξυτοκίνης, της ντομαπίνης κ.α. Κι αυτό έχει μεταξύ άλλων ως συνέπεια τη βελτίωση της ερωτικής ζωής και τη μείωση της κατάθλιψης.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα