ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τo σύνδρομο που καταστρέφει την καθημερινότητα και τη σεξουαλική ζωή

20 Φεβρουαρίου 2023, 18:00

images

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ή σπαστική κολίτιδα) είναι διαταραχή του πεπτικού συστήματος που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του κάθε ασθενούς. Το σεξ πλήττεται επίσης για πολλούς λόγους...

Τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της διαταραχής αυτής, επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες, την εργασία, τα ταξίδια, τη σεξουαλική λειτουργία, χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο και δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς, με έντονο φούσκωμα μετά από τα γεύματα.

Για να γίνει η διάγνωση από το γαστρεντερολόγο, καθοριστικό στοιχείο είναι εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ασθενούς αντιμετωπίζοντας και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους που συνυπάρχουν στους περισσότερους. Στην αντιμετώπιση του συνδρόμου, βοηθά η σωστή διατροφή χωρίς πολλές ίνες και περιορισμένη ποσότητα, η ηρεμία, αλλά και η άσκηση. 

Μάλιστα μερικά βήματα την ημέρα, αποτελούν κλασικό τρόπο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS One συμπέρανε ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν την ημέρα τα άτομα που έπασχαν από το σύνδρομο, τόσο λιγότερο σοβαρά ήταν τα συμπτώματά τους.

Επίσης άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Bodywork and Movement Therapies, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που τήρησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής 6 εβδομάδων, με άσκηση σε διάδρομο διάρκειας 30 λεπτών για τρεις φορές την εβδομάδα, είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα αλλά και στη διάθεσή τους.


Σχετικά Άρθρα