ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σεξ χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής σε αυτούς που πέρασαν έμφραγμα

24 September 2020, 18:00

images

Η τακτική να επανέρχεται ο ασθενής στην κανονική του σεξουαλική ζωή λίγους μήνες μετά το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να επιδράσει θετικά στην επιβίωσή του. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC).

Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ίσως κάποιες φορές να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια αλλά ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος σε άτομα που ασκούνται τακτικά πριν και μετά το καρδιολογικό συμβάν. «Για αυτό και για άλλους λόγους, ορισμένοι ασθενείς, ακόμη και οι νεότεροι, διστάζουν να συνεχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα για μεγάλες περιόδους μετά από καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Yariv Gerber από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ του Ισραήλ. 

Τα δεδομένα ελήφθησαν από τη Μελέτη Israel Study of First Acute Myocardial Infarction και στη μελέτη συμμετείχαν 495 σεξουαλικά ενεργοί ασθενείς ηλικίας 65 ετών και κάτω, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν για πρώτη καρδιακή προσβολή το 1992 και το 1993. Η μέση ηλικία ήταν 53 έτη και το 90% ήταν άνδρες.

Πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας συλλέχθηκαν με συνέντευξη σε δύο χρονικά σημεία, το ένα κατά τη διάρκεια της αρχικής νοσηλείας και το άλλο στους 3-6 μήνες μετά. Με βάση τη συχνότητα που αναφέρθηκε στις δύο συνεντεύξεις, οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε δύο ομάδες: Σε αυτούς που απείχαν από σεξουαλική δραστηριότητα ή μείωσαν τη συχνότητά του μετά την καρδιακή προσβολή (47%) κ εαι σε αυτούς που διατήρησαν ή αύξησαν τη συχνότητά της μετά την καρδιακή προσβολή (53%).

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 22 ετών, 211 (43%) ασθενείς πέθαναν. Κατά τη σύγκριση του κινδύνου θανάτου μεταξύ των δύο ομάδων, οι ερευνητές εξήγησαν τις βασικές διαφορές σε άλλα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν επίσης να προβλέψουν τη θνησιμότητα, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η κατάθλιψη, η σωματική δραστηριότητα, η παχυσαρκία, η αυτοαξιολόγηση της υγείας και η σοβαρότητα της καρδιακής προσβολής .

Η διατήρηση ή και η αύξηση της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας εντός των πρώτων 6 μηνών μετά από καρδιακή προσβολή, συνδέθηκε  με 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με την αποχή ή και μείωση της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το όφελος επιβίωσης που συνδέεται με τη διατήρηση ή και αύξηση της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως σε μείωση της μη καρδιαγγειακής θνησιμότητας, όπως ο καρκίνος.

Ο καθηγητής Gerber σημείωσε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα λίγο μετά από καρδιακή προσβολή μπορεί να αποτελέσει δείκτη για καλύτερη κλινική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Η βελτιωμένη φυσική κατάσταση, οι ισχυρότερες σχέσεις με τη σύντροφο συζύγου και η ψυχική ικανότητα να ξεπεράσουν το σοκ του καρδιακού επεισοδίου μέσα σε λίγους μήνες είναι μεταξύ των πιθανών εξηγήσεων για το όφελος επιβίωσης.


Σχετικά Άρθρα