ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σεξ όπως όλα δείχνουν κάνει καλό στην καρδιά

01 Ιουνίου 2021, 18:00

images

Μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι το σεξ ενδεχομένως να προφέρει κάποια οφέλη στην υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 918 άνδρες με καλή συνολικά υγεία κατά την έναρξη της μελέτης. Κάθε συμμετέχων απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τη συχνότητα της σεξουαλικής του δραστηριότητας. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, οι άνδρες που είχαν δηλώσει ότι βιώνουν τρεις ή περισσότερους οργασμούς την εβδομάδα σημείωσαν 50% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με τους άνδρες που είχαν αραιότερες ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.

Εξάλλου, μια ακόμα μελέτη από το Κέντρο Έρευνας για την Γήρανση των Ανδρών της Μασαχουσέτης, αναφέρει ότι το σεξ μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για την καρδιά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα 1.165 ανδρών ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών, όλοι κάτοικοι της Βοστώνης, χωρίς πρότερη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της ερευνητικής διαδικασίας που διήρκησε 17 χρόνια.

Από το σύνολο των ανδρών, 213 έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία και μελετήθηκαν χωριστά. Μεταξύ των 952 ανδρών με υγιή στύση, όσοι είχαν σεξουαλική επαφή μία φορά το μήνα ή λιγότερο εμφάνισαν 45% περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με όσους έκαναν σεξ δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Η σχέση της σεξουαλικής δραστηριότητας με την καρδιακή υγεία δεν καθορίστηκε από συμβατικούς παράγοντες αύξησης του κινδύνου για την καρδιά ή την ικανοποίηση του ατόμου από τις σχέσεις του.

Πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι ότι η σεξουαλική δραστηριότητα αντανακλά την ευρύτερη ικανοποίηση που νιώθει κανείς από τη ζωή του. Και είναι ακόμη πιο πιθανό ότι οι άνδρες που έκαναν σπάνια σεξ να είχαν επιβαρυνθεί από σειρά παραγόντων όπως η κοινωνική απομόνωση, το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Σχετικά Άρθρα