ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματάμε το σεξ

08 Οκτωβρίου 2019, 10:47

images

Καταρχάς είναι λάθος να υπερτιμούμε ή να υποτιμούμε τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού μας τις οποίες μας χάρισε η φύση για συγκεκριμένους σκοπούς. Άλλες εξ αυτών είναι βασικές για την επιβίωσή μας όπως είναι το να αναπνέουμε, να πίνουμε νερό και να τρώμε, κι άλλες δευτερεύουσες αλλά σημαντικές για την ευζωία μας όπως είναι να κινούμαστε, να έχουμε κοινωνικές επαφές και να κάνουμε σεξ.

Το σεξ δεν είναι μόνο διείσδυση και οργασμός. Είναι η ανθρώπινη επαφή, η ρύθμιση των ορμονών, η καλύτερη αιμάτωση συγκεκριμένων αγγείων και οργάνων του σώματος, η διατήρηση της καλής ψυχολογίας, η μείωση του στρες…

Ως εκ τούτου, μπορεί όποιος θέλει να το αρνηθεί για λόγους προσωπικούς χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του, αλλά είναι βέβαιο ότι «κινδυνεύει» η ευζωία του.

Ας δούμε τι παθαίνει ο οργανισμός μετά από μεγάλα διαστήματα αποχής:

Πρώτα από όλα, πλήττεται το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς το σεξ οδηγεί στην έκκριση ενδορφινών. Επίσης, ανάλυση στο σάλιο φοιτητών στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι έκαναν τακτικά σεξ είχαν περισσότερα αντισώματα που ονομάζονται immunoglobulin A, και μπορούν να αντιμετωπίζουν το κοινό κρυολόγημα.

Σε δεύτερο χρόνο, στις γυναίκες επέρχονται αλλαγές στον κόλπο. Η τακτική επαφή διατηρεί τα τοιχώματα του γυναικείου κόλπου με καλή αιμάτωση και άρα πιο υγιή.

Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Πολλές νέες γυναίκες πονούν πριν και κατά την έμμηνο ρύση σχεδόν κάθε μήνα. Όπως έχουν δείξει μελέτες, το τακτικό σεξ (ακόμα και ο αυνανισμός) βοηθά στην έκκριση των ενδορφινών που θα μειώσουν τις κράμπες και θα ανακουφίσουν την γυναίκα.

Καρδιαγγειακή υγεία

Τα άτομα που δεν κάνουν σεξ έχουν αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με αυτούς που έχουν τακτικές επαφές. Στις γυναίκες, η σεξουαλική επαφή κρατά σε καλά επίπεδα τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, τις ορμόνες που καθιστούν τις γυναίκες το «ισχυρό φύλο» ειδικά σε ότι αφορά την υγεία της καρδιάς.

Ψυχική υγεία

Σε αρκετούς ανθρώπους η σεξουαλική επαφή ισούται με την αυτοεκτίμηση. Παράλληλα, στους περισσότερους μειώνει έστω και παροδικά το άγχος και την κατάθλιψη. Οι ψυχίατροι τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση η ανθρώπινη αξία δεν προέρχεται ούτε επιβεβαιώνεται από την σεξουαλική επαφή. Και ότι πρόκειται απλά για ένα ωραίο αίσθημα που προκαλεί το σεξ στον άνθρωπο. Παρόλα αυτά παραδέχονται ότι η σεξουαλική επαφή είναι ωφέλιμη και θεμιτή.

ΠΗΓΗ: FLO HEALTH

Σχετικά Άρθρα