ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν αλλάζουμε γνώμη και πώς επηρεάζονται οι σχέσεις μας;

08 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Εάν η αυτοπεποίθησή σας είναι χαμηλή, είναι πιο πιθανό να συμμορφωθείτε με αυτό που σκέφτονται οι άλλοι. Αυτό, αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology, η οποία εξέτασε τους τύπους δραστηριότητας που εμφανίζονται στον εγκέφαλο όταν ένα άτομο επηρεάζεται κοινωνικά ή προσωπικά για να αλλάξει γνώμη.

Συγκεκριμένα, οι μελετητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τούς ζητήθηκε να προσπαθήσουν να θυμηθούν πού βρισκόταν μια κουκκίδα που εμφανιζόταν στην οθόνη. Τούς ζητήθηκε επίσης να αξιολογήσουν πόσο σίγουροι ήταν για την απάντησή τους.

Μόλις το έκαναν αυτό, τούς επετράπη να αναθεωρήσουν την προηγούμενη απάντησή τους αφού είδαν μια απάντηση από έναν υπολογιστή ή από το συνεργάτη τους στη δραστηριότητα, με τον οποίο είχαν γνωριστεί πριν ξεκινήσει το πείραμα.

Ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την εντύπωση ότι ο συνεργάτης τους είχε απαντήσει, όλες οι απαντήσεις ήταν στην πραγματικότητα από τον υπολογιστή. Επιπλέον, μια μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιήθηκε για να φανεί η δραστηριότητα στον εγκέφαλο ενώ παιζόταν το παιχνίδι.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα διέφερε μεταξύ κανονιστικής και κοινωνικής επιρροής. Οι συμμετέχοντες που βίωσαν κανονιστική επιρροή έδειξαν ισχυρότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων και την ενσυναίσθηση, μια περιοχή γνωστή ως dACC.

Ο Shane Owens , PhD, ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη, είπε ότι δεν ήταν περίεργο ότι όσοι δεν είχαν αυτοπεποίθηση επηρεάζονται πιο εύκολα. «Όταν έχουμε αμφιβολίες, στρεφόμαστε στους άλλους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές μας. Η ποιότητα των επιλογών μας έχει να κάνει πολύ με το πόση κριτική σκέψη έχουμε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριών που παρέχουν, είτε αυτές προέρχονται από ενημερωτική, είτε από κανονιστική επιρροή», δήλωσε στο Healthline.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η κατανόηση των μηχανισμών του εγκεφάλου πίσω από την κοινωνική επιρροή είναι σημαντική για την κατανόηση του τι συμβάλλει στην αλλαγή της γνώμης.

Ο Owens ανέφερε, επίσης, ότι είναι δυνατό να αλλάξουμε απόψεις για κάτι με υγιή τρόπο. Όλα εξαρτώνται από τη γνώση του τι πρεσβεύετε και από την επίγνωση των επιρροών που επιτρέπετε στη ζωή σας.

«Είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσετε με τις βασικές σας αξίες. Σκεφτείτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς - οικογένεια, έρωτας, χρήματα, υγεία, κοινωνική κατάσταση, περιπέτεια κ.λπ.- κάθε φορά που παίρνετε αποφάσεις για το τι να σκεφτείτε και να πράξετε. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε γνώμη για να είστε πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι», δήλωσε.


Σχετικά Άρθρα