ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί αίσθημα καύσου στο γυναικείο κόλπο κατά τη διάρκεια του σεξ;

06 Απριλίου 2023, 18:00

images

Το σεξ είναι μία εμπειρία που πρέπει να χαρίζει ικανοποίηση αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστο και να οδηγήσει σε πόνο ή και αίσθημα καύσου.

Το αίσθημα καύσου (καψίματος) κατά τη διάρκεια του σεξ είναι μια κατάσταση, η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων:

- Της κολπικής ξηρότητας: Το κάψιμο και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ συχνά προκαλούνται από ανεπαρκή κολπική λίπανση, η οποία μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν την περιεμμηνόπαυση, την εμμηνόπαυση, τον τοκετό, το θηλασμό και ορμονικές διαταραχές όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και τα αντιισταμινικά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα. Επιπλέον, ο κόλπος μπορεί φυσικά να ξηρανθεί σε ορισμένα σημεία του εμμηνορροϊκού κύκλου λόγω ορμονικών αλλαγών.

- Των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως είναι οι τριχομονάδες, η γονόρροια, τα χλαμύδια και ο έρπης των γεννητικών οργάνων.

- Των αλλεργιών και ερεθισμών: Αλλεργίες ή ερεθισμοί από λάτεξ, λιπαντικά ή σπέρμα, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καψίματος στον κόλπο.

- Του κολεόσπασμου, ο οποίος  χαρακτηρίζεται από ακούσιες συσπάσεις των κολπικών μυών, με αποτέλεσμα έντονο κολπικό πόνο κατά τη διάρκεια της διείσδυσης.

- Ψυχολογικών λόγων: Οι ψυχολογικές αιτίες του καψίματος και του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα μεταξύ του ζευγαριού, ψυχολογικό τραύμα και έλλειψη διέγερσης και σεξουαλικής επιθυμίας.

Εάν αντιμετωπίσετε αίσθημα καψίματος ή άλλες μορφές πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ περισσότερες από μία φορές, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν ιατρό. Για την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών και την ανακούφιση της ενόχλησης κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, να χρησιμοποιείτε λιπαντικά κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων, να αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις με φάρμακα και να αναζητήσετε ψυχολογική συμβουλευτική, όταν είναι απαραίτητη. 

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι μη φυσιολογικός και μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική υγεία ενός ατόμου. Η αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας και η αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης και της συνολικής ευημερίας.


Σχετικά Άρθρα