ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σπάνιο σύνδρομο δεν αφήνει νέους άνδρες να χαρούν το σεξ

08 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Ιατρικό περιοδικό ανέφερε πρόσφατα μία ασυνήθιστη περίπτωση, κατά την οποία ένας άνδρας έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης λόγω της σπάνιας κατάστασής του: Είναι αλλεργικός στο σπέρμα του.

Ο 27χρονος υπέφερε από αυτή την πάθηση τα τελευταία 10 χρόνια και, όπως δήλωσε, απέφευγε τις σεξουαλικές σχέσεις για να αποτρέψει τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, που τον ταλαιπώρησαν μετά το σεξ. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Urology Case Reports, αυτός ο άνδρας δεν είναι ο μόνος που πάσχει από αυτή τη σπάνια αλλά θεραπεύσιμη πάθηση, γνωστή ως «Σύνδρομο Μετα-Οργασμικής Νόσου».

«Το σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου (POIS) αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως εξουθενωτική αιτία σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με την εργασία, φαίνεται ότι οι άνδρες που εμφανίζουν POIS είναι αλλεργικοί στο σπέρμα τους.

Η ακριβής αιτιολογία του POIS είναι ασαφής. Προς το παρόν, η πλέον αποδεκτή θεωρία είναι ότι τα συμπτώματα προκύπτουν από αλλεργικές αντιδράσεις Τύπου Ι και Τύπου IV σε αυτόλογο σπέρμα. Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται, τόσο από τις κλινικές εκδηλώσεις του POIS, όσο και από το γεγονός ότι το 88% των ανδρών που ήταν ύποπτοι για POIS είχαν θετικά δερματολογικά τεστ σε αραιωμένο, αυτόλογο σπέρμα».

Το POIS είναι γνωστό μόνο στον τομέα της ιατρικής έρευνας τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, με λιγότερες από 60 περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί. Τα συμπτώματα, που θυμίζουν αυτά της γρίπης, περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση ή εξάντληση, μυϊκή αδυναμία, πυρετό και εφίδρωση, ευερεθιστότητα, δυσκολίες μνήμης, προβλήματα συγκέντρωσης,  βουλωμένη μύτη και φαγούρα στα μάτια και ξεκινούν αμέσως μετά την εκσπερμάτιση και μπορεί να διαρκέσουν έως και 7 ημέρες μετά, σύμφωνα με την έκθεση.

«Είχαμε στην πραγματικότητα έναν ασθενή που δεν είχε τέτοια διάγνωση και μετά την εκσπερμάτωση είχε τρέμουλο και μια κατάσταση έκστασης. Επισκέφτηκε το εργαστήριό μας αρκετές φορές και με κάθε δείγμα που παρήχθη έπρεπε να παραμείνει για 10 περίπου λεπτά μέχρι το σώμα του επέστρεψε σε μια πιο φυσική/φυσιολογική κατάσταση», δήλωσε στο Newsweek ο Christopher De Jonge, διευθυντής του Προγράμματος Ανδρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα .

Ο 27χρονος ασθενής που συμμετείχε σε αυτήν την πρόσφατη μελέτη που περιγράφεται στην εργασία της Ιατρικής Σχολής William Beaumont του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, παρουσίασε βήχα, καταρροή, φτάρνισμα και εξανθήματα μετά τον οργασμό, γεγονός το οποίο είχε παρατηρήσει σε περιπτώσεις σεξουαλικής επαφής ή αυνανισμού.

Οι επιστήμονες του συνταγογράφησαν καθημερινά 180 mg φεξοφεναδίνης - ένα αντιισταμινικό που πωλείται συχνά με την επωνυμία Allegra - κάτι που οδήγησε σε μείωση των συμπτωμάτων του κατά 90%. Έτσι, ο 27χρονος μπόρεσε να επιστρέψει σε μια κανονική σεξουαλική ζωή.


Σχετικά Άρθρα