ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για καλοκαιρινές διακοπές χωρίς εκπλήξεις

06 Ιουνίου 2022, 18:00

images

Τα παιδιά γεννιούνται αθώα και μακριά από κάθε "άρρωστη" σκέψη και επιθυμία. Μία από τις πολλές υποχρεώσεις των γονέων είναι ως εκ τούτου να προφυλάξουν την αθωότητά τους ενημερώνοντάς τα με τρόπο ανάλογο της ηλικίας τους για αυτά που πρέπει να αποφεύγουν στον κόσμο αυτό. Το καλοκαίρι, με τις διακοπές και τη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, είναι μία καλή εποχή για να μάθουμε τα παιδιά και τους εφήβους να προσέχουν...

Καταρχάς, οι ενήλικες είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το 70%-80% των παιδικών σεξουαλικών κακοποιήσεων συμβαίνει παγκοσμίως από άτομα που η οικογένεια βάζει στο σπίτι. Γείτονες, φίλοι, κουμπάροι, γονείς συμμαθητών των παιδιών, είναι μερικά από τα θλιβερά παραδείγματα... Εξ αυτής της γνώσης και μόνο, δεν πρέπει να αφήνουμε μόνα τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 12-13 ετών με άτομα που δεν είναι του πολύ στενού περιβάλλοντος και δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν έχουν κάποιοι "σκοτεινό" μυστικό...

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν εξάλλου από την προνηπιακή ηλικία ότι δεν πρέπει να αφήνουν ανθρώπους που δεν είναι της άμεσης οικογένειας να τα αγγίζουν πουθενά στο σώμα.

Επίσης, από τα 6-7 έτη πρέπει να τα μάθουμε να αλλάζουν μαγιό με προσοχή στην παραλία ώστε να μην αποκαλύπτουν δημοσίως τα γεννητικά τους όργανα εφόσον δεν είναι πια μωρά.

Από την προνηπιακή ηλικία επίσης πρέπει τα παιδιά να καταλαβαίνουν ότι δεν είναι όλοι οι ενήλικες εμπιστοσύνης και ότι είναι φρόνιμο να μένουν κοντά στη μαμά και το μπαμπά και να παίρνουν απαραίτητα την άδειά τους για να ακολουθήσουν κάποιον άλλον.

Επίσης, ένα παιδί 6-7 ετών πρέπει να μπορεί να αντιληφθεί ότι το άγγιγμα κάποιου ή η προσφορά του να το πάει μια βόλτα χωρίς τη συνοδεία των γονέων του, είναι κάτι ύποπτο το οποίο πρέπει να αποφύγει.

Ειδικά για τους έφηβους που έχουν τάσεις ανεξαρτητοποίησης, είναι απαραίτητο να τους εξηγήσουμε -και να καταλάβουν- ότι αν ακολουθήσουν σε κάποιο σπίτι ή ερημική τοποθεσία άλλους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Πρέπει να τους εξηγήσουμε πώς εκφράζονται οι "κακές" προθέσεις των μεγαλύτερων με παραδείγματα και να τους δώσουμε τη γνώση για να αποφεύγουν τις κακοτοπιές. 

Σχετικά Άρθρα