ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλική αγωγή στα κορίτσια: Η σωστή ενημέρωση από τους γονείς σώζει από δεινά

02 Φεβρουαρίου 2021, 18:00

images

Ακόμα και το μωρό των 2 ετών πρέπει να ξέρει ότι δεν πρέπει να απομακρύνεται από τους γονείς του και ότι δεν πρέπει να πηγαίνει σε ξένη αγκαλιά αν δεν δώσει την άδεια η μαμά ή ο μπαμπάς... Αυτή είναι μια πρώτη "εισαγωγή" του παιδιού στον δύσκολο και πολλές φορές σκληρό κόσμο των ενηλίκων...

Σε ένα επόμενο στάδιο, μετά τα 4-5 χρόνια το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι δεν ανοίγουμε την πόρτα όταν λείπουν οι γονείς όχι μόνο σε ξένους αλλά και σε γνωστούς άνδρες, φίλους ή συναδέλφους των γονέων ή γείτονες... Ούτε μπαίνουμε στο αυτοκίνητό τους με την δικαιολογία ότι τους το ζήτησε η μαμά. Διότι το 80% των κακοποιήσεων σε μικρά παιδιά γίνεται από γνωστούς της οικογένειας στους οποίους έδειξαν εμπιστοσύνη.

Και βέβαια, αρκετά πριν από την εφηβεία, γύρω στα 7-8 έτη, το παιδί πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για το σεξ, την σύλληψη και τον τοκετό. Πελαργοί, μελισσούλες και άλλα παρόμοια είναι πολύ τρυφερά, αλλά όταν το παιδί θα πάει στο σχολείο, θα πληροφορηθεί τα πάντα από τους συμμαθητές του. Και είναι προτιμότερο να του τα έχουν εξηγήσει με σωστό τρόπο οι γονείς, παρά να τα μάθει διαστρεβλωμένα από τους συνομήλικους.

Στα κορίτσια, πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουν την χρήση και λειτουργία των γεννητικών τους οργάνων και την λειτουργία της εμμήνου ρύσεως. Πρέπει αν γνωρίζουν από μικρά ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η έμμηνος ρύση και αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή εκείνη και μετά, μπορεί να γεννήσει παιδάκια αν έρθει σε συγκεκριμένου τύπου επαφή με άνδρα... Να λάβουμε υπόψη ότι αρκετά κοριτσάκια μπαίνουν στην εφηβεία ακόμα και στα 8-9 χρόνια και άρα είναι σημαντικό η πληροφόρηση αυτή να έχει έρθει νωρίτερα...

Το κορίτσι πρέπει να γνωρίζει επίσης - ανάλογα βέβαια κάθε φορά με το τι μπορεί να ακούσει σε κάθε ηλικία- ότι τα χάδια δεν είναι αποδεκτά από όλους, και σίγουρα δεν είναι αποδεκτά σε όλο το σώμα. Ακόμα κι ένα μικρό κοριτσάκι πρέπει να γνωρίζει ότι είναι άλλο να του χαϊδέψουν τα μαλλάκια, κι άλλο να βάζουν τα χέρια μέσα από τα ρούχα του. Κάθε γονέας έχει τον δικό του τρόπο να περάσει αυτές τις γνώσεις χωρίς να δημιουργήσει φοβίες στο παιδί, αλλά και γνωρίζοντας για το καθένα το επίπεδο ωριμότητας ανάλογα την ηλικία και την ανάπτυξή του... Είναι σημαντικό εξάλλου να λέει "όχι" και να μην νιώθει ενοχές για αυτό.

Κι όσοι νιώθουν ότι δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις ή φοβούνται ότι δεν θα τα πουν σωστά, είναι χρήσιμο να ζητούν την καθοδήγηση παιδοψυχολόγου ή και να αγοράζουν ειδικά παραμυθάκια που υπάρχουν τα πολλά τελευταία χρόνια και στα οποία περιγράφονται πολλά σχετικά θέματα με τρόπο κατάλληλο για τις τρυφερές ηλικίες.

* με πληροφορίες από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Σχετικά Άρθρα