ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ στην εφηβεία: Τι να προσέχουν παιδιά και γονείς

16 Ιουλίου 2021, 18:00

images

Τα παιδιά πρέπει να είναι ενημερωμένα για τα θέματα που αφορούν το σεξ από την παιδική τους ηλικία. Όταν φτάνουν στην εφηβεία πρέπει να έχουν το θάρρος και την οικειότητα να ρωτήσουν τον γονέα του ίδιου φύλου ή και του άλλου για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και για τις εκδηλώσεις που έχουν στα γεννητικά τους όργανα. Αν όλα αυτά έχουν εξασφαλιστεί, τότε σπανίως ένας έφηβος ή μια έφηβη κάνει σεξ πολύ νωρίς και ανέτοιμος/η ψυχολογικά...

Η πρώτη φορά στο σεξ είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα τύχης... Αν και εφόσον υπάρξει μία σχέση, ο/η έφηβος θα κάνει σεξ. Αν δεν υπάρξει μια σχέση, μπορεί να τελειώσει το σχολείο και να μην έχει κάνει ακόμα όχι μόνο σεξ αλλά και όσα προηγούνται αυτού. Όλα τα σενάρια θεωρούνται φυσιολογικά και αποδεκτά από τους ειδικούς γιατρούς και ψυχολόγους. Αρκεί να μην γίνονται υπερβολές. Και υπερβολή είναι αν κάνει ένα παιδί σεξ στα 13-14 χρόνια του. Όπως δυνητικά προβληματικό είναι να έχει φτάσει στα 25-26 χρόνια και να μην έχει πλησιάσει καν κοντά σε μια ερωτική επαφή... Και οι δυο αυτές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν σε πρόβλημα, αλλά κρύβουν τον κίνδυνο να μην ολοκληρώνεται ομαλά η ψυχολογική και σεξουαλική ωρίμανση του ατόμου.

Τα παιδιά πρέπει να είναι ενημερωμένα για τα ακόλουθα:

- Το σώμα τους το ορίζουν και δεν ανήκει σε κανέναν άλλο. Εκείνα θα αποφασίσουν με ποιον, πότε και γιατί. Ως εκ τούτου, σύντροφοι που τους πιέζουν για την πρώτη τους ερωτική περίπτυξη πρέπει να απομακρύνονται ή να ...μπαίνουν στην θέση τους.

- Δεν είναι αποδεκτό να συνευρίσκεται μία κοπελίτσα 16 ετών με έναν άνδρα στα 30 του. Η διαφορά ηλικίας εξισώνεται καθώς μεγαλώνουμε και είμαστε πια ενήλικες και ώριμοι. Αλλά πρέπει να αποφεύγεται η επαφή εφήβου με ενήλικα διότι δεν γίνεται με ίσους όρους ωριμότητας και συνειδητοποίησης.

- Κάθε επαφή πρέπει να προστατεύεται από αντισύλληψη από την αρχή ως το τέλος της. Και η σωστή αντισύλληψη στους εφήβους είναι το προφυλακτικό που αποτελεί τη μόνη μέθοδο προστασίας και από μολυσματικές ασθένειες.

Οι γονείς από την πλευρά τους πρέπει να γνωρίζουν:

- Το παιδί τους θα κάνει σεξ είτε το θέλουν, είτε όχι. Είναι προτιμότερο λοιπόν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην ζωή του και να το συμβουλεύουν, παρά να ζουν στην άγνοια. Είναι σημαντικό λοιπόν να βρίσκονται σε ουσιαστική επαφή με το παιδί τους και να ξέρουν τα προσωπικά του.

- Δεν πρέπει να παρουσιάζουν το σεξ ως κάτι αμαρτωλό ή απαγορευμένο διότι οι ψυχοθεραπευτές και οι σεξολόγοι έχουν χιλιάδες ασθενείς με προβλήματα που προήλθαν από τέτοιες αντιλήψεις στην εφηβική ηλικία. Το σεξ πρέπει να παρουσιάζεται ως κάτι φυσιολογικό, αναμενόμενο, ωραίο, που απλά χρειάζεται προσοχή στην συναισθηματική διαχείριση και στα θέματα προφύλαξης από ασθένειες, εκμετάλλευση και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

* με πληροφορίες από το European Society for Sexual Medicine.

Σχετικά Άρθρα