ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ και νοσήματα που δημιουργούν σημάδια: Το στίγμα βάζει εμπόδια

30 Ιουνίου 2022, 18:00

images

Δυσκολία στο να χαρούν τη ζωή και τον έρωτα έχουν άτομα με λεύκη, ψωρίαση, σημάδια εκ γενετής και έντονη ακμή καθώς τόσο η ντροπή που νιώθουν οι ίδιοι, όσο και τα έκπληκτα βλέμματα πιθανών ερωτικών συντρόφων, δημιουργούν προβλήματα...

Πρόκειται για νοσήματα που αφενός δεν είναι μεταδοτικά, αφετέρου δεν προέρχονται από κάποιου είδους μικροοργανισμό. Είναι είτε αυτοάνοσα όπως η ψωρίαση, είτε ορμονικής προδιάθεσης όπως η ακμή που επιμένει στην ενήλικη ζωή, αλλά καθώς αφήνουν τα σημάδια τους στην επιδερμίδα προσώπου και σώματος, κάνουν τους άλλους να αναρωτιούνται περί τίνος πρόκειται και να αποφεύγουν τον ασθενή εξαιτίας φόβου και άγνοιας.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται στην ψυχολογία "στίγμα" και έχει πολλές μορφές. Στην ουσία της όμως περιθωριοποιεί ένα άτομο για εντελώς άδικους και λάθος λόγους για τους οποίους μάλιστα το ίδιο δεν ευθύνεται, ούτε μπορεί να κάνει κάτι...

Η λύση είναι η προφανής, λένε οι ειδικοί. Ενημέρωση! Από την πρώτη στιγμή που θα γίνει η γνωριμία και θα διαφανεί ότι υπάρχει ερωτική χημεία, ο φέρων τα σημάδια πρέπει να ενημερώσει με απλό τρόπο το άλλο πρόσωπο ότι τα σημάδια που έχει, είναι από την τάδε ασθένεια, που δεν είναι μεταδοτική, ούτε επικίνδυνη για τη ζωή, ούτε κάτι που αλλοιώνει το χαρακτήρα ή επιδρά σε πιο βαθύ επίπεδο στην καθημερινότητα.

Όταν η ενημέρωση γίνει από την αρχή, τότε ο μεν ασθενής απαλλάσσεται από το βάρος του "μυστικού", το δε άλλο πρόσωπο νιώθει ασφάλεια ότι δεν του έκρυψε από την αρχή το πρόβλημα, και το ...υποβιβάζει στην πραγματική του διάσταση. Στο απολύτως αδιάφορο, δηλαδή, για τη σύναψη μιας ερωτικής σχέσης.

Σχετικά Άρθρα