ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ και ΑμεΑ: Έχουν δικαίωμα στην ευτυχία

27 September 2022, 18:00

images

Τα άτομα με αναπηρία, είτε αυτή είναι σωματική είτε διανοητική, είναι άνθρωποι όπως όλοι οι υπόλοιποι και έχουν δικαίωμα στη χαρά και την ευτυχία. Τα πράγματα είναι βέβαια πιο "εύκολα" όταν η αναπηρία είναι σωματική (κινητικά προβλήματα, τύφλωση, κώφωση) ενώ περιπλέκονται όταν το άτομο έχει δυσκολία κατανόησης και επιλογής. Παρόλα αυτά, όλοι ανεξαιρέτως είναι συνηθισμένο να έχουν σεξουαλικές ορμές, τις οποίες οι φροντιστές τους οφείλουν να σέβονται.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Γερμανίδα βουλευτής των Πράσινων, Ελίζαμπεθ Σάρφεμπεργκ, είχε κάνει μία πρόταση στο κοινοβούλιο της χώρας της η οποία έτυχε αντιφατικών αντιδράσεων. Η Σάρφεμπεργκ μεταξύ άλλων πρότεινε «το κράτος να βοηθά με οικονομικούς πόρους τους ανθρώπους με αναπηρία οι οποίοι δεν μπορούν μόνοι τους να καλύψουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες».

Αυτό το σύστημα ήδη λειτουργεί στην Δανία και την Ολλανδία όπου «πιστοποιημένοι σεξουαλικοί βοηθοί» επισκέπτονται κατ’ οίκων ΑμεΑ και αφού έχουν λάβει συγκεκριμένη εκπαίδευση παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες σε άτομα που δεν μπορούν να καλύψουν μόνα τους αυτή τους την ανάγκη. Το αντεπιχείρημα στην πρόταση της Γερμανίδας πολιτικού, ήρθε από βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών ο οποίος ανέφερε πως «αν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει από τον κρατικό έλεγχο η νομιμοποίηση των σεξουαλικά παρεχόμενων υπηρεσιών".

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο περίπλοκο, όταν πρόκειται για άτομα με ένα βαθμό νοητικής καθυστέρησης. Μπαίνοντας στην εφηβεία έχουν τις σεξουαλικές ανησυχίες κάθε νέου ανθρώπου αλλά όχι και το τακτ να τις κρύψουν ή να ντραπούν για αυτές. Οι ψυχολόγοι που ασχολούνται με τα παιδιά αυτά συστήνουν να τα αφήνουν οι γονείς να αυτοϊκανοποιούνται βάζοντας κάποια όρια στο που θα γίνεται αυτό και υπό ποιες συνθήκες... Για παράδειγμα, να μάθουν να πηγαίνουν στο δωμάτιό τους ή στη τουαλέτα.

Πάντως λύσεις και διορθωτικές κινήσεις υπάρχουν και όπου δεν υπάρχουν πρέπει να δημιουργούνται- διότι κάθε άνθρωπος -ΑμεΑ ή υγιής- έχει την ανάγκη να εξερευνήσει το σώμα και τη σεξουαλικότητά του και να πάρει χαρά από αυτό. 

Σχετικά Άρθρα