ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κρύβει μια γυναίκα από το γυναικολόγο

05 Απριλίου 2022, 18:00

images

Η διατήρηση της σεξουαλικής υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής ή ψυχικής σας υγείας. Για την ευημερία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, καθώς και για τυχόν θέματα που σχετίζονται με αυτήν την περιοχή, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γυναικολόγο. 

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει πάντα να μοιράζεστε με το γιατρό μας:

Επώδυνες περίοδοι

Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Medicine, εάν έχετε επώδυνη περίοδο πρέπει να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας. Είναι φυσιολογικό να έχετε κράμπες, πόνο στο στήθος και πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Ωστόσο, δεν είναι φυσιολογικό όταν οι περίοδοι σας είναι εξαιρετικά επώδυνες ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης ή ινομυωμάτων της μήτρας. Η Shari Lawson, MD, γυναικολόγος στο Johns Hopkins Medicine, σημειώνει ότι «είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για αυτό, καθώς υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορούν να κάνουν αυτές τις καταστάσεις πιο διαχειρίσιμες. Δεν χρειάζεται να υποφέρετε μέσα στη σιωπή».

Ενόχληση κατά την επαφή

Ενημερώστε το γυναικολόγο σας για μια αρνητική εμπειρία σας κατά τη σεξουαλική επαφή, εάν ήταν άβολη ή και επώδυνη. Η Lawson αναφέρει: "Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν πονάτε με την σεξουαλική επαφή σε οποιαδήποτε στάση δοκιμάζετε, τα λιπαντικά δεν βοηθούν στην ξηρότητα του κόλπου ή εάν έχετε αιμορραγία μετά την επαφή".

Οσμή του κόλπου

Εάν έχετε παρατηρήσει μια ασυνήθιστη μυρωδιά να προέρχεται από τον κόλπο σας που δεν υπήρχε πριν, πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο. Μπορεί να είναι ένα άβολο θέμα να αναλυθεί, αλλά ένας γυναικολόγος είναι ειδικευμένος στο να ασχολείται με τέτοια θέματα.

Εξογκώματα στο αιδοίο

Εάν έχετε παρατηρήσει κάποια εξογκώματα ή οτιδήποτε άλλο στο αιδοίο σας, πρέπει να συμβουλευτείτε γυναικολόγο. "Αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ), όπως ο έρπης ή τα κονδυλώματα", δηλώνει η  Lawson. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να είστε ειλικρινείς σχετικά με το σεξουαλικό σας ιστορικό με το γιατρό σας.

Ακράτεια ούρων ή κοπράνων

Γυναίκες που έχουν παρουσιάσει ακράτεια ούρων ή κοπράνων θα πρέπει να κλείσουν ένα ραντεβού με το γυναικολόγο τους. Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να είναι πολύ αγχωτικές και να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής. Αυτά τα συμπτώματα είναι ωστόσο αρκετά φυσιολογικά μετά τον τοκετό. 

Σύμφωνα με τη Lawson, «ανάλογα με τη φύση της ακράτειας, μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές ή χειρουργικές επιλογές διαχείρισης. Μιλώντας με το γυναικολόγο σας, μπορεί να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία και να σάς παραπέμψει σε άλλο ειδικό για διαταραχές του πυελικού εδάφους, εάν είναι απαραίτητο».



Σχετικά Άρθρα