ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΗΕ: Καλεί να συμμετέχουμε στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της θέσης της γυναίκας

08 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2024, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, UN Women, καλεί να συμμετέχουμε στον εορτασμό των Ηνωμένων Εθνών με το θέμα «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο». Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, από γεωπολιτικές συγκρούσεις έως υψηλά επίπεδα φτώχειας και κλιμακούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με λύσεις που ενδυναμώνουν την ενεργή συμμετοχή των γυναικών. Επενδύοντας στις γυναίκες, μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή και να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς έναν πιο υγιή, ασφαλέστερο και πιο ίσο κόσμο για όλους και όλες.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, περισσότερες από 342 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας έως το 2030. Για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των γυναικών, οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση και να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για βασικές υπηρεσίες και κοινωνική προστασία.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, πρέπει επίσης να εκτιμούν, να αναγνωρίζουν και να λογοδοτούν για τη ζωτική συμβολή των γυναικών στην οικονομία παγκοσμίως μέσω της αμειβόμενης και μη αμειβόμενης εργασίας φροντίδας. Οι γυναίκες ξοδεύουν περίπου 3 φορές περισσότερο χρόνο σε μη αμειβόμενη εργασία σχετική με τη φροντίδα της οικογένειας, σε σχέση με τους άνδρες και, αν θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυτές τις δραστηριότητες χρηματική αξία, θα αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 40% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος κάθε χώρας.

Η επένδυση στις γυναίκες και η υπεράσπιση της ισότητας των φύλων, στοχεύει σε ένα μέλλον όπου όλα τα μέλη της κοινωνίας μπορούν να ευδοκιμήσουν, δημιουργώντας έναν κόσμο απεριόριστων ευκαιριών και ενδυνάμωσης όλων επί ίσοις όροις.

Η πρόσβαση σε μόρφωση και επαγγελματική εξειδίκευση, ο χρόνος για να ανταπεξέλθει η γυναίκα σε όλους τους ρόλους της και η ισότητα στην εργασία με ίσες ευκαιρίες και αμοιβές, είναι οι τρόποι για να επιτευχθεί η ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στις κοινωνίες του κόσμου. Σε αντίθετη περίπτωση, καταδικάζουμε το 50% των ανθρώπων σε φτώχεια, κακή υγεία και ψυχικές διαταραχές που επιδρούν τελικά και στους άνδρες.

Σχετικά Άρθρα