ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καρκίνος πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει στις γυναίκες σεξουαλική δυσλειτουργία

08 September 2022, 18:00

images

Η σεξουαλική δυσλειτουργία, είναι μια κοινή παρενέργεια μεταξύ των γυναικών με καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. «Η μελέτη SHAWL (Sexual Health Assessment in Women with Lung Cancer), έχει ως στόχο να φέρει τη σεξουαλικότητα των γυναικών στο προσκήνιο των επιστημονικών συζητήσεων, επειδή δεν έχει μελετηθεί σημαντικά», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Narjust Florez Duma, διευθύντρια του προγράμματος για την Ισότητα στη Φροντίδα του Καρκίνου  στο Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστώνη. "Όταν συγκρίνετε τις πληροφορίες πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και μετά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, η διαφορά είναι εκπληκτική. Ο καρκίνος του πνεύμονα επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική υγεία των γυναικών", συμπλήρωσε.

Στη μελέτη, οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική δραστηριότητα πριν από τον καρκίνο του πνεύμονα μέχρι και 30 ημέρες πριν ολοκληρώσουν την έρευνα. Συνολικά, 249 γυναίκες την ολοκλήρωσαν. Μέσα στον μήνα, το 53% είχε σεξουαλική δραστηριότητα με τον εαυτό του ή με κάποιον άλλο. Το 77% είχε ελάχιστο έως καθόλου ενδιαφέρον για το σεξ, ενώ το 67% επιθυμούσε να κάνει σεξ σπάνια ή καθόλου.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι δυσαρέσκειας με τη σεξουαλική τους ζωή, ήταν η κόπωση (40%), το αίσθημα λύπης ή δυστυχίας (28%), τα προβλήματα με τους συντρόφους τους (22%) και η δύσπνοια (15%), διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επιπλέον, σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές στη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (15% πριν από τη διάγνωση έναντι 31% μετά) και στον κολπικό πόνο ή τη δυσφορία (13% πριν από τη διάγνωση και 43% μετά).

Από 127 γυναίκες που ανέφεραν σεξουαλική δραστηριότητα τον προηγούμενο μήνα, το 59% είχε προβλήματα με κολπική ξηρότητα και το 26% είχε κολπικό πόνο ή δυσφορία. «Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι διαδεδομένη σε γυναίκες με καρκίνο του πνεύμονα και πρέπει να θυμόμαστε ότι, η σεξουαλική υγεία σχετίζεται με την ποιότητα ζωής», δήλωσε η Florez.

Η σεξουαλική υγεία, θα πρέπει να θεωρείται μέρος της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων παρεμβάσεων για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Εκείνοι των οποίων η σεξουαλική υγεία είναι καλή, έχουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής, καλύτερο έλεγχο του πόνου και καλύτερες σχέσεις με τους συντρόφους τους και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης τους, κατέληξε η ερευνήτρια.


Σχετικά Άρθρα