ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο έτος και ερωτηματικά για το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο σεξ και τις σχέσεις

08 Ιανουαρίου 2024, 18:00

images

Η ζωή μας έχει γίνει πιο απλή αλλά και πιο...περίπλοκη με την όλο και αυξανόμενη διείσδυση της ΑΙ (artificial intelligence) στην καθημερινότητά μας. Κάπως έτσι, είναι σαφώς μεγάλη διευκόλυνση το γεγονός ότι μπορούμε να εκδώσουμε πιστοποιητικά μέσω του διαδικτύου αλλά είναι και προβληματικό ότι αντί να συναντιόμαστε στα ραντεβού μας, κάνουμε βιντεοκλήσεις και να ζούμε μέσα σε εικονική πραγματικότητα (virtual reality)...

Με την τεχνητή νοημοσύνη, έχουν γίνει πιο ακριβείς πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και αρκετά χειρουργεία. Έχουν διευκολυνθεί οι έρευνες για νέα μόρια στη Φαρμακολογία, αγγίζουμε ως Ανθρωπότητα τα όρια της Επιστήμης που έμεναν επί αιώνες κρυφά, έχουμε ελπίδες για κατάκτηση νέων τεχνολογιών στις μεταφορές και την παροχή ενέργειας και γενικά βαδίζουμε προς το μέλλον με γοργά και σίγουρα βήματα.

Ταυτόχρονα όμως, σε προσωπικό επίπεδο, κινδυνεύουμε αρκετά συχνά να χάσουμε αυτό που ονομάζουμε "ανθρωπιά", εγγύτητα και ψυχική επικοινωνία. Οι τεχνολογίες που ξεδιπλώνονται μπροστά μας δεν είναι πλέον κάτι απλό, όπως ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα το αναλογικό τηλέφωνο και στο δεύτερο μισό του ίδιου αιώνα η διασύνδεση μέσω ίντερνετ. Με την τεχνητή νοημοσύνη, τείνουμε να αντικαταστήσουμε ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη νόηση, να παραδώσουμε τα "κλειδιά" για την επίλυση όλων των προβλημάτων και των ερωτηματικών μας, στις μηχανές.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις και το σεξ απαιτούν προσοχή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι νέες γενεές να αντικαταστήσουν το άγγιγμα, την προσωπική επαφή, τις σχέσεις -όπως τις εννοούμε και τις γνωρίζουμε σήμερα- να εκμαυλιστούν από την τεχνολογία. Οι άνθρωποι οφείλουμε να μείνουμε κοντά ο ένας στον άλλο και να μην επιστρέψουμε στα ψηφιακά μέσα να μπουν ανάμεσά μας. Ήδη αυτός είναι ένας κίνδυνος για εφήβους σε χώρες με υψηλό επίπεδο τεχνολογικής διείσδυσης όπως είναι χώρες στην Ασία (Ιαπωνία, Β. Κορέα κ.ά.). 

Σε αυτές, δεν είναι λίγοι οι νέοι που "κρύβουν" τους φόβους και τις εφηβικές ανησυχίες τους πίσω από μία οθόνη κι ένα πληκτρολόγιο ενώ κάποιοι ήδη αντικαθιστούν τις πραγματικές γνωριμίες και τις φιλίες με κανονικούς ανθρώπους, με ρομπότ και ψηφιακά ολογράμματα που σχεδιάζουν οι ίδιοι για να καλύψουν τις ανάγκες τους για επικοινωνία. Ευθύνη όλων είναι να "ξεκολλήσουμε" τους νέους από τα λαπτοπ και τα κινητά τους και να τους φέρουμε κοντά. Το σεξ και οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι αντικείμενα για πειραματισμούς... Πονούν και είναι δύσκολες αλλά τουλάχιστον είναι αληθινές!

Σχετικά Άρθρα