ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μερικές όχι και τόσο γνωστές ασθένειες που προκαλούνται από το σεξ

19 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Συχνά, όταν αναφερόμαστε στο σεξ, γίνεται λόγος για τις λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω αυτού. Ωστόσο, υπάρχουν ασθένειες οι οποίες δεν είναι τόσο συνήθεις και διαδεδομένες. Ακολουθούν τρεις από αυτές...

Ψυχολογική δυσφορία μετά τη συνουσία

Το να αισθάνεστε δυσαρέσκεια για μία όχι και τόσο σπουδαία σεξουαλική επαφή, είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, σε επιστημονική έρευνα, το 1/3 των γυναικών δήλωσε ότι αισθάνθηκε κατάθλιψη ακόμα και μετά από μια ιδιαίτερα ευχάριστη σεξουαλική συνεύρεση. Οι ερευνητές την αποκαλούν «μετασυνουσιακή δυσφορία» και επηρεάζει τακτικά περίπου το 10% των γυναικών.

Το αίσθημα κατάθλιψης μετά το σεξ, χαρακτηρίζεται από συναισθήματα θλίψης, άγχους, ευερεθιστότητας ή ταραχής. Εάν είστε τακτικά λυπημένοι μετά τη συνεύρεση, ίσως θέλετε να εξερευνήσετε τους λόγους για τα συναισθήματά σας με έναν θεραπευτή, λέει η μαιευτήρας-γυναικολόγος Paula Bednarek, MD, MPH, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον στο Πόρτλαντ.

Αυτά τα συναισθήματα θα μπορούσαν επίσης να σχετίζονται με το αίσθημα ανισότητας στη σχέση σας ή με άλλα θέματα που αντιμετωπίζετε με το/τη σύντροφό σας.

«Νόσος του μήνα του μέλιτος»

Εάν είχατε ποτέ ουρολοίμωξη, γνωρίζετε καλά τα συμπτώματα. Πονάτε όταν ουρείτε, η ανάγκη να πηγαίνετε στην τουαλέτα είναι ιδιαίτερα συχνή και το αίσθημα ότι δεν μπορείτε να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας, είναι τα πιο συχνά συμπτώματα.

Ορισμένες γυναίκες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο να κολλήσουν ουρολοίμωξη, λέει η Bednarek (οι ενήλικες γυναίκες έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να νοσήσουν από τη μόλυνση, σύμφωνα με μια μελέτη).

Ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης: Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι ουρολοιμώξεις έχουν το παρατσούκλι «νόσος του μήνα του μέλιτος». Η σεξουαλική δραστηριότητα εισάγει βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα μιας γυναίκας. Εάν πάσχετε από ουρολοίμωξη, δοκιμάστε να ουρήσετε αμέσως μετά το σεξ – αυτό μπορεί να αποβάλει τυχόν ανεπιθύμητα βακτήρια από την ουρήθρα σας.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Ο κόλπος σας είναι γεμάτος βακτήρια — μερικά από αυτά είναι ωφέλιμα βακτήρια και μερικά από αυτά είναι επιβλαβή. Αλλά αν η ισορροπία ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων διαταραχθεί, θα μπορούσε να καταλήξει σε μια κοινή κολπική λοίμωξη, γνωστή ως βακτηριακή κολπίτιδα.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας, περιλαμβάνουν την τραχηλική βλέννα που μπορεί να έχει λευκό ή γκρι χρώμα, τραχηλική βλέννα με έντονη, άσχημη οσμή, φαγούρα και επώδυνη ούρηση. Δεν είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια από μόνη της — αλλά μπορεί να προκληθεί από το σεξ και οι γυναίκες με πολλούς συντρόφους ή έναν νέο σύντροφο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Μειώστε τον κίνδυνο με το να είστε σε μια μονογαμική σχέση, να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά, να εφαρμόζετε τους κανόνες υγιεινής και να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και παντελόνια που εφαρμόζουν χαλαρά στον καβάλο. Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές και κινδύνους για την υγεία, οπότε, αν νομίζετε ότι την έχετε, επισκεφθείτε αμέσως τον ιατρό σας, ο οποίος μπορεί να προτείνει συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σχετικά Άρθρα