ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία σε ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί

13 Μαρτίου 2023, 18:00

images

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία σχετίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις με προβλήματα σχέσεων και όχι με τη ρουτίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει τα ζευγάρια να παραδίδονται χωρίς όρους στη νέα κατάσταση στη ζωή τους.

Το καλό σεξ συνήθως σημαίνει μία πιο ευτυχισμένη σχέση, αλλά ισχύει και το αντίθετο. Έρευνες έχουν εντοπίσει αμφίδρομη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής ικανοποίησης και της ικανοποίησης της σχέσης. Έτσι, αν ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν ενδιαφέρονται για το σεξ, είναι πιθανό ότι υπάρχουν προβλήματα σχέσης. 

Οι γυναίκες είναι αυτές που συνήθως αρνούνται το συχνό σεξ σε μία μακροχρόνια σχέση, είτε επειδή δεν ικανοποιούνται επαρκώς, είτε επειδή είναι κουρασμένες από τις υποχρεώσεις, είτε επειδή υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στη σχέση. Αλλά και οι  άνδρες εμφανίζουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία για τους ίδιους λόγους, παρά τα στερεότυπα που υποστηρίζουν το αντίθετο.

Γενικά οι άνθρωποι τείνουμε να απολαμβάνουμε το σεξ στην πρώτη φάση της ερωτικής σχέσης και να περνάμε σε πιο χαλαρές καταστάσεις όταν ο καιρός περνάει. Την κατάσταση σώζει σε κάποιους η αυθόρμητη σεξουαλική επιθυμία η οποία ωστόσο, σχετίζεται με τις ορμόνες μας στα πρώτα νεανικά χρόνια, το πολύ μέχρι τα 40. Μετά από την ηλικία αυτή χρειάζεται και κάτι παραπάνω για να θέλουμε να κάνουμε σεξ με κάποιον τακτικά. 

Απλά οι άνδρες δεν το παραδέχονται ότι βαρέθηκαν και δεν θέλουν να αρνούνται την επαφή για λόγους ανδρικού εγωισμού. Οι γυναίκες όμως δεν διστάζουν να δείξουν ότι δεν το θέλουν όσο στην αρχή.

Οι έρευνες γύρω από το θέμα διίστανται: Κάποιες αναφέρουν ότι κάνοντας σεξ μόνο για να ικανοποιηθεί ο σύντροφός μας, μπορεί να οδηγηθούμε σε χαμηλότερη σεξουαλική και ικανοποιητική σχέση, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται παρακινημένοι να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ανάγκες του συντρόφου τους, τείνουν να βιώνουν περισσότερη σεξουαλική επιθυμία.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε, οι ειδικοί συστήνουν να συζητάμε όλα τα προβλήματα της σχέσης, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθυμιών και προβλημάτων και να βρίσκουμε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Όσο το αφήνουμε το πρόβλημα, τόσο μεγαλώνει!

Σχετικά Άρθρα