ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε στα παιδιά όσα αφορούν το σώμα και το φύλο τους

03 Αυγούστου 2021, 18:00

images

Σε ό,τι αφορά τον επίσημο ορισμό της, ως σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ορίζεται "η διαδικασία ενημέρωσης των νέων σχετικά με την αναπαραγωγή, τη συνουσία και τις σεξουαλικές σχέσεις. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αφορά ζητήματα ανατομίας, αναπαραγωγής όπως η ανάπτυξη των εμβρύων και η γέννηση, διαφορών των φύλων και υγιεινής". Στην πραγματικότητα όμως, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι  ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής που θα δώσει ο γονιός στο παιδί του...

Από το Χαμόγελο του Παιδιού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να προλάβει τη σεξουαλική κακοποίηση. Και δίνουν τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

● Διαβεβαιώνει τα παιδιά ότι για τη σεξουαλική κακοποίηση δε φταίει ποτέ το παιδί.
● Ενημερώνει τα παιδιά για τα δικαιώματά τους και τα ενδυναμώνει ώστε να τα προασπίζονται.
● Διδάσκει στα παιδιά με ένα θετικό, μη-απειλητικό και πρακτικό τρόπο, πληροφορίες σχετικά με την κακοποίηση.
● Ενισχύει στα παιδιά την πεποίθηση ότι το σώμα τους, τούς ανήκει.
● Διδάσκει στα παιδιά πώς να λένε «όχι».
● Βοηθάει τα παιδιά να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους εκείνους στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν για  βοήθεια.
● Μαθαίνει στα παιδιά να εμπιστεύονται το ένστικτό τους όταν νιώθουν άβολα και να θέτουν ερωτήσεις όταν κάτι τα μπερδεύει ή τα κάνει να νιώθουν περίεργα.
● Κάνει σαφές στα παιδιά ότι οφείλουν να σέβονται και να μην κάνουν κακό σε άλλα παιδιά.

Αν ο γονιός δεν νιώθει έτοιμος ή σωστά ενημερωμένος για να κάνει την ενημέρωση του παιδιού, πρέπει να ζητάει βοήθεια από ψυχολόγο ή να διαβάσει μερικά από τα πολλά ειδικά βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ενημερώνουν γονείς και παιδιά με τρόπο ανάλογο της ηλικίας του παιδιού. Διότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινάει από την πρώτη νηπιακή ηλικία και να συνεχίζεται μέχρι την εφηβεία με τις πληροφορίες που λαμβάνει το παιδί να εμπλουτίζονται ανάλογα την ηλικία του.

Σχετικά Άρθρα