ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Κόλλημα" με συγκεκριμένους ανθρώπους που δεν μάς κάνουν ευτυχισμένους

25 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Οι ψυχοθεραπευτές έχουν πεδίο δόξης λαμπρό με άτομα που επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο αποτυχίας σε όλες τις ερωτικές σχέσεις τους... Επιλέγουν ανθρώπους που δεν τους ταιριάζουν, που δεν τους αγαπούν, δεν τους κάνουν ευτυχισμένους, "κολλούν" πεισματικά επάνω τους και τελικά απογοητεύονται.

Αλλά γιατί να κάνει ένας άνθρωπος λάθος επιλογές σε μόνιμη βάση και μάλιστα να προσκολλάται σε αυτές; 

Εξηγήσεις υπάρχουν πολλές. Πρώτα από όλα, αν δεν επαναλαμβάνεται η επιλογή του ίδιου τύπου ανθρώπου, ίσως να γίνονται βιαστικές και ανώριμες επιλογές συντρόφων. Αν πάλι επιλέγεται συνεχώς ένας τύπος ανθρώπου, για παράδειγμα ο βίαιος ή ο ζηλιάρης ή ο άπιστος, τότε ο ψυχοθεραπευτής πρέπει να βοηθήσει τον ασθενή του να εντοπίσει τι τον οδηγεί σε αυτό: Κακή σχέση με τον εαυτό του, τον οποίο υποτιμά; Επανάληψη ενός προβληματικού γονεϊκού προτύπου; Έκφραση προβλημάτων επειδή δεν αγαπήθηκε από τη μητέρα; 

Ό,τι κι αν είναι, μπορεί να θεραπευτεί και να ξεπεραστεί ώστε το άτομο να γίνει στη ζωή του ευτυχισμένο δίπλα σε ένα σύντροφο που δίνει και παίρνει πραγματική αγάπη και αποδοχή.

Ειδικά δε όταν υπάρχουν περιπτώσεις προσκόλλησης σε συντρόφους κακοποιητικούς σε ψυχολογικό ή και σωματικό επίπεδο, είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ψυχολογική στήριξη από ειδικό. Δεν είναι διόλου ασφαλές να παραμένει κάποιος δίπλα σε ένα σύντροφο που ασκεί κάποιου είδους βία επάνω του καθώς οι καταστάσεις αυτές ακολουθούν σχεδόν πάντα επιδεινούμενη πορεία και καταλήγουν πολύ άσχημα.

Σχετικά Άρθρα