ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος πέους: Πρόληψη αντίστοιχη με αυτή γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας

16 Ιανουαρίου 2024, 18:00

images

Ο ιός HIV δεν απειλεί μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες εξ ού και τα τελευταία χρόνια, η οδηγία για εμβολιασμό των έφηβων κοριτσιών, επεκτάθηκε και στα αγόρια. 

Παρότι ο καρκίνος του πέους είναι σπάνιος και εύκολα διαγνώσιμος, μπορεί να συμβεί σε ένα ποσοστό νέων και μεγαλύτερων ανδρών. Η πρόληψη γλυτώνει ωστόσο και αυτούς τους άνδρες από την ταλαιπωρία αφού η καλή υγιεινή του πέους περιορίζει σημαντικά την εμφάνισή του καρκίνου αυτού, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση βοηθά και το εμβόλιο του HIV. 

Το αγόρι πρέπει να μάθει από νωρίς να:

- Εφαρμόζει σωστή υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή με καθημερινό πλύσιμο με σαπούνι τραβώντας το δέρμα προς τα κάτω ώστε να αποκαλύπτεται η βάλανος. Εκεί συγκεντρώνεται το σμήγμα που μπορεί να περιέχει καρκινογόνες ουσίες. Αυτά βέβαια ισχύουν για όσους δεν έχουν κάνει περιτομή. Αν πάλι παρουσιάζει το παιδί "φίμωση", δηλαδή το δέρμα μπροστά από το πέος έχει κλείσει ή δεν ανοίγει επαρκώς, τότε χρειάζεται άμεσα συμβουλή από τον ουρολόγο για να αποκατασταθεί.

- Μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Τα στελέχη 16 και 18 σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πέους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, έχει ήδη συσταθεί ο εμβολιασμός των αγοριών 11-21 ετών με το εμβόλιο κατά των ανθρώπινων θηλωμάτων, ενώ το ίδιο συστήνουν και οι παιδίατροι στην Ελλάδα. Η χρήση προφυλακτικού και ο περιορισμός των σεξουαλικών συντρόφων, μπορεί να σας προστατεύσει από τη μόλυνση.

- Αποφεύγει το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του καρκίνου του πέους, ειδικά στους άντρες, οι οποίοι επίσης έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV.

* Με πληροφορίες από το ΙΜΟΠ.

Σχετικά Άρθρα