ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάνουμε πράγματα μαζί, αν θέλουμε να παραμείνουμε μαζί...

19 Απριλίου 2021, 18:00

images

Οι νύχτες που περνούν τα ζευγάρια παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ή κάνοντας άλλες δραστηριότητες μαζί ενισχύει τη σεξουαλική τους ζωή σύμφωνα με έρευνες που διαδέχονται η μία την άλλη στη διάρκεια της πανδημίας. Οι κοινές δραστηριότητες κάνουν την συμβίωση πιο  απολαυστική αναφέρουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Baylor.

Δημιουργώντας μαζί ή παίζοντας παιχνίδια μαζί αυξάνεται η παραγωγή της ωκυτοκίνης που είναι γνωστή ως η «ορμόνη του έρωτα» καθώς εκκρίνεται και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Marriage and Family είναι η πρώτη που εξετάζει πώς οι διαφορετικοί τύποι διασκέδασης συνδέονται με την απελευθέρωση ωκυτοκίνης. Η επίκουρη καθηγήτρια παιδικών και οικογενειακών σπουδών, Δρ. Karen Melton, δήλωσε πως «Περιμέναμε ότι τα ζευγάρια που που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια θα αλληλεπιδρούσαν περισσότερο λόγω της επικοινωνίας, του ανταγωνισμού και της διάδρασης. Αυτό σχετίζεται με τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών και οικογενειακής συνοχής».

Στην έρευνα συμμετείχαν 20 ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 40 ετών τα οποία μοιράστηκαν με τυχαία διανομή σε δύο τύπους ραντεβού, διάρκειας μίας ώρας. Η μία ομάδα ζευγαριών έπαιζε παιχνίδια, ενώ η δεύτερη συμμετείχε σε μάθημα ζωγραφικής.

Η ομάδα των ερευνητών περίμενε επίσης ότι τα ζευγάρια που ζωγραφίζουν θα ήταν πιο προσηλωμένα στον εκπαιδευτή καθώς και στον καμβά σε σχέση με τον σύντροφό τους. Αντίθετα όμως, τα ζευγάρια που συμμετείχαν παρατηρήθηκε ότι άγγιζαν περισσότερο τους συντρόφους τους συγκριτικά με τα ζευγάρια που έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια.

Η Δρ. Melton είπε πως «υπό κανονικές συνθήκες μία τάξη τέχνης δεν είναι ένα διαδραστικό ραντεβού με τον σύντροφο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα ζευγάρια τα οποία ζωγράφιζαν εξέλισσαν τον χρόνο της ζωγραφικής σε ένα χρόνο δεσίματος επιλέγοντας να αλληλεπιδράσουν αγκαλιάζοντας τους συντρόφους τους ή λέγοντας απλά «καλή δουλειά». 

«Το σημαντικό μας εύρημα είναι πως όλα τα ζευγάρια εκκρίνουν ωκυτοκίνη παίζοντας μαζί και αυτά είναι καλά νέα για όλες τις σχέσεις, αλλά στους άνδρες που συμμετείχαν στη σχολή τέχνης εκκρίθηκε 2 έως 2,5 φορές περισσότερη ωκυτοκίνη σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Αυτό καταδεικνύει ότι κάποιοι τύποι δραστηριοτήτων μπορεί να είναι πιο αποδοτικοί για τους άνδρες από ότι για τις γυναίκες και αντίστροφα.


Σχετικά Άρθρα