ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπάνια στην Αυστραλία για την ένταξη της σεξουαλικής συναίνεσης στην εκπαίδευση

16 Δεκεμβρίου 2021, 18:00

images

Μια εκστρατεία που προωθεί σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών για τη σεξουαλική συναίνεση στην Αυστραλία, έχει επισημάνει ότι πολλοί νέοι γνωρίζουν και καταλαβαίνουν ελάχιστα για το θέμα. Μέσω του αιτήματος της ακτιβίστριας Chanel Contos ήρθαν στο φως χιλιάδες ιστορίες από μαθητές που δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από συμμαθητές τους. Και κάποιοι δεν εκπλήσσονται.

Οι πολιτικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις και επεξεργάζονται τα αιτήματα με προσοχή, ενώ ορισμένα σχολεία δεσμεύονται να περάσουν σε άμεσες αλλαγές. Είναι όμως το σχολείο το κατάλληλο μέρος για να μάθετε για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα;

Στο βίντεο της καμπάνιας η πρώτη συνεντευξιαζόμενη αναφέρει ότι στα 16-17 χρόνια δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς ωστόσο να συνειδητοποιεί τότε ότι επρόκειτο για σεξουαλική πράξη χωρίς τη συναίνεσή της.

Αντίστοιχα, 6,500 παρόμοιες ιστορίες έχουν αναφερθεί στην Αυστραλία, στον κατά τ’ άλλα προστατευόμενο χώρο της σχολικής κοινότητας. Οι περισσότερες προήλθαν από κοπέλες και αφορούσαν αγόρια που ήδη γνώριζαν. Μαθήτριες που εμφανίζονται στο βίντεο της εκστρατείας δυσκολεύονται να ορίσουν και να κατανοήσουν τους όρους του συναινετικού σεξ και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Τη στιγμή που η Αυστραλία είναι περήφανη που διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον πλανήτη, «επιτρέπει» να παρενοχλούνται σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά εξαιτίας της άγνοιάς τους επί του θέματος. Έτσι, τόσο τα θύματα, όσο και οι θύτες δεν συνειδητοποιούν το έγκλημα που έχει διαπραχθεί.

Στόχος της καμπάνιας είναι να διδάξει τη συναίνεση στα νέα παιδιά, ώστε να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά αντίστοιχες περιστάσεις και να συνάπτουν σχέσεις οι οποίες θα βασίζονται πρωτίστως στο σεβασμό. Πρέπει να εξαλειφθεί η ντροπή και το στίγμα που υφίστανται γύρω από το θέμα- ταμπού, το σεξ, και τα αγόρια κυρίως να μάθουν να σέβονται το άλλο φύλο. 



Σχετικά Άρθρα