ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερη υγεία στην τρίτη ηλικία για τις γυναίκες που συνεχίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα

22 Οκτωβρίου 2021, 18:00

images

Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα πιθανά οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας με ένα μόνιμο σύντροφο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων αργότερα στη ζωή τους. Τα ευρήματα δεν ήταν εξίσου ενθαρρυντικά και στην περίπτωση των ανδρών, καθώς φάνηκε ότι τα υψηλά επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας αύξαναν έστω και λίγο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. 

Η ίδια μελέτη επικεντρώθηκε και στην αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, υπολογίζοντάς τον ως έναν από τους δείκτες καρδιακής υγείας. Όπως διαπιστώθηκε, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες (άνω των 50 ετών) που ένιωθαν ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή, είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Και σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα δεν ήταν ίδια και για τους μεγαλύτερους άνδρες. Δηλαδή στους άνδρες δεν φάνηκε ίδια συσχέτιση της σεξουαλικής δραστηριότητας με την αρτηριακή πίεση.

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι υγιεινή και ωφέλιμη και για τα δύο φύλα στη μέση και τρίτη ηλικία αλλά ότι είναι σαφής πιο θετική η επίδραση στις γυναίκες. Τονίστηκε δε ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες επιστημονικές εργασίες για το θέμα.

Σχετικά Άρθρα