ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

HPV- κονδυλώματα- καρκίνος τραχήλου μήτρας: Μία αλυσίδα που μπορούμε να σπάσουμε

20 September 2023, 18:00

images

Tα οφέλη από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του ιού HPV, αφορούν στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον ιό, την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τη μείωση άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, την πρόληψη των κονδυλωμάτων και την ανοσία αγέλης. Η μεγιστοποίηση της ωφέλειας του εμβολιασμού κατά του HPV, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από στρατηγικές παρακολούθησης, όπως υπενθυμίσεις, ενημερωτικές εκστρατείες, έλεγχο ρουτίνας για HPV-σχετιζόμενα νοσήματα, συστάσεις του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης υπέρ του εμβολιασμού και συνεχή παρακολούθηση του σχετικού εμβολιασμού στους εφήβους.

Τα κονδυλώματα (που προκαλούνται από συγκεκριμένο είδος του ιού HPV ο οποίος εισβάλλει στον οργανισμό μέσω της σεξουαλικής πράξης) εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα, την ουρήθρα και την περιοχή του πρωκτού ως μικροί όγκοι, είναι θυλωματώδεις και δεν προκαλούν πόνο. Ωστόσο, στα πρώτα στάδια το άτομο νιώθει φαγούρα ή και καύσο, ενώ σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να συμβεί μέχρι και αιμορραγία.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα κονδυλώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τις υπάρχουσες θεραπείες καθώς είναι σε πολλές περιπτώσεις προ-καρκινικά. 

Για να τα αποφύγουμε, υπάρχει εμβόλιο το οποίο συστήνεται για κορίτσια και αγόρια από την ηλικία των 9 ως των 15 ετών. Μέσω του εμβολιασμού στην εφηβική ηλικία (πριν το άτομο έρθει σε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή), όπως και ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε ενήλικες γυναίκες μέσω του ειδικού τεστ, μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα έχει βάλει στόχο να το πετύχει αυτό μέσα στην επόμενη δεκαετία με πολλές χώρες -όπως είναι η Αυστραλία- να πλησιάζουν ήδη το στόχο του 90% των παιδιών μέχρι 15 ετών.

Σχετικά Άρθρα