ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Πολλοί νέοι επιλέγουν τη μόνιμη στείρωση μετά τους περιορισμούς των αμβλώσεων

16 Απριλίου 2024, 18:00

images

Ο αριθμός των νέων που επέλεξαν απολίνωση σαλπίγγων (οι γυναίκες) και βασεκτομές (οι άνδρες) ως μεθόδους αντισύλληψης, αυξήθηκε απότομα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ με την ονομασία «Roe vs Wade» το 2022 και συνεχίζει να αυξάνεται, όπως δείχνει νέα έρευνα. 

Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Health Forum, είναι η πρώτη που επικεντρώνεται ειδικά στις επιλογές αντισύλληψης γυναικών και ανδρών ηλικίας 18 έως 30 ετών, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, η οποία έβαλε τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Η μελέτη αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι σημαντική, επειδή είναι «πολύ πιο πιθανό να κάνουν άμβλωση και… να βιώσουν θλίψη εξαιτίας αυτής σε σχέση με τους μεγαλύτερούς τους», δήλωσε η συν-συγγραφέας Jacqueline Ellison, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Η βασεκτομή είναι μια διαδικασία ρουτίνας στους άνδρες που εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στην ουρήθρα. Η απολίνωση των σαλπίγγων, περιλαμβάνει την κοπή, ή την αφαίρεση μέρους ή συνόλου των σαλπίγγων.

Είναι δύσκολο να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ήταν αποκλειστικά η δικαστική απόφαση που προκάλεσε την αύξηση σε γυναίκες και άνδρες που υποβάλλονται σε μόνιμες μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων. Ωστόσο, η νέα μελέτη χρησιμοποίησε μια συγκεκριμένη στατιστική προσέγγιση, η οποία, κατά την Ellison, αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό ότι η αύξηση των διαδικασιών στείρωσης, προήλθε από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τις επακόλουθες ενέργειες σε 21 πολιτείες για απαγόρευση ή περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση.

Η Ellison και οι συνεργάτες της ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ιατρικών αρχείων από ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα και συνδεδεμένες κλινικές σε εθνικό επίπεδο από 2 περιόδους: 1 Ιανουαρίου 2019 έως 31 Μαΐου 2022, πριν από την απόφαση, και από την 1η Ιουνίου 2022 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, μετά την έκδοση της απόφασης .

Η ομάδα διαπίστωσε ότι σημειώθηκαν περίπου 58 περισσότερες απολινώσεις σαλπίγγων ανά 100.000 επισκέψεις σε εξωτερικούς ασθενείς μετά την απόφαση και 27 περισσότερες αγγειεκτομές ανά 100.000 επισκέψεις.

Μία πληρέστερη εξέταση των μεθόδων αντισύλληψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι διαθέσιμη στο τέλος του έτους, οπότε η Εθνική Έρευνα για την Οικογενειακή Ανάπτυξη, θα δημοσιεύσει δεδομένα από τον Ιανουάριο του 2022 έως το Δεκέμβριο του 2023, κατέληξε η Megan Kavanaugh, κύρια ερευνήτρια στο Guttmacher Institute.

Σχετικά Άρθρα