ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Φόβοι επιστροφής της ευλογιάς των πιθήκων αυτό το καλοκαίρι

15 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Το ξέσπασμα mpox (παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων) του περασμένου καλοκαιριού μειώθηκε μετά από ένα συνδυασμό εμβολιασμού, ανοσίας μετά από μόλυνση και αλλαγής συμπεριφοράς μεταξύ των ομοφυλόφιλων. Οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες πιστεύουν ότι η υπάρχουσα ανοσία από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό, είναι πιθανό να αποτρέψει την εξάπλωση της mpox στον ίδιο βαθμό με πέρυσι.

Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας και για το εάν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, πολλοί από τους οποίους ανέφεραν ότι μείωσαν τον αριθμό των σεξουαλικών τους συντρόφων ή ακόμη και έκαναν αποχή από τις σεξουαλικές τους επαφές το περασμένο καλοκαίρι, επέστρεψαν στα βασικά πρότυπα συμπεριφοράς τους μετά τη σημαντική μείωση των κρουσμάτων mpox.

«Οι προσπάθειες όλων συνέβαλαν στον έλεγχο της επιδημίας, αλλά δεν έχουμε απαλλαγεί», δήλωσε ο Δρ Rosamund Lewis, τεχνικός επικεφαλής για την mpox στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η mpox μπορεί να εξαπλωθεί, τόσο πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, όσο και από άτομα που δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα.

Ο Δρ. Marc C. Shamier, κάτοικος κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, ανέφερε ότι το Σεπτέμβριο, περίπου το 45% των ομοφυλόφιλων που επισκέπτονταν κέντρα σεξουαλικής υγείας στο Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα κατά των ιών, στην κατηγορία των οποίων ανήκει η mpox.

«Ωστόσο», είπε ο Shamier σε ένα email, «αυτό το επίπεδο ανοσίας δεν επαρκεί για να σταματήσει πλήρως την εξάπλωση του ιού».

Ο Shamier συνέχισε: «Γεγονότα μεγάλης κλίμακας, όπως τα ετήσια πάρτι Pride, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών μεταξύ της ομάδας κινδύνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού και των λοιμώξεων».

Με τα τεστ, την απομόνωση των κρουσμάτων και τα υψηλότερα επίπεδα ανοσίας mpox μεταξύ των ομάδων κινδύνου, ο Shamier αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο Δρ Δημήτρης Δασκαλάκης, αναπληρωτής συντονιστής του Λευκού Οίκου για την απόκριση στην ευλογιά των πιθήκων,  είπε ότι τα πρόσφατα κρούσματα στο Σικάγο ισοδυναμούν με «έκκληση για δράση σε αντίθεση με έκκληση για πανικό». «Έχουμε τα εργαλεία για να το φροντίσουμε αυτό», είπε. «Απλώς πρέπει να το κάνουμε».




Σχετικά Άρθρα