ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση συνδέεται με την έκπτωση της μνήμης αργότερα στη ζωή

04 Ιουλίου 2023, 18:00

images

Η χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση στη μέση ηλικία, μπορεί να αποτελέσει πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Penn State. Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε τις συσχετίσεις μεταξύ της στυτικής λειτουργίας, της σεξουαλικής ικανοποίησης και της γνωστικής ικανότητας σε εκατοντάδες άνδρες ηλικίας 56 έως 68 ετών, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι μειώσεις στη σεξουαλική ικανοποίηση και τη στυτική λειτουργία, συσχετίζονται με μελλοντική απώλεια μνήμης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Gerontologist, είναι η πρώτη που παρακολουθεί διαχρονικά τη σεξουαλική ικανοποίηση σε συνδυασμό με τη σεξουαλική υγεία και τη γνώση, αναφέρουν οι ερευνητές, και τα ευρήματά της υποδεικνύουν έναν πιθανό νέο παράγοντα κινδύνου για γνωστική έκπτωση.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερευνητικά δεδομένα από 818 άνδρες που συμμετείχαν σε μία μελέτη με τίτλο «Vietnam Era Twin Study of Aging». Μέσω νευροψυχολογικών τεστ, όπως τεστ μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας, εξέτασαν τις γνωστικές αλλαγές των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των 12 ετών από την ηλικία των 56 έως τα 68, προσαρμόζοντας τη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων στη νεαρή ενήλικη ζωή. Η στυτική λειτουργία και η σεξουαλική τους ικανοποίηση μετρήθηκαν παράλληλα με τη γνωστική λειτουργία, χρησιμοποιώντας τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας, μια αυτοαναφερόμενη αξιολόγηση για την ανδρική σεξουαλική υγεία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα στατιστικό μοντέλο για να κατανοήσουν πώς άλλαξαν οι 3 μεταβλητές καθώς τα άτομα γερνούσαν.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μειώσεις στη στυτική λειτουργία και στη σεξουαλική ικανοποίηση, σχετίζονταν και οι 2 με την εξασθένηση της μνήμης, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει μια σύνδεση μεταξύ ψυχολογικής και σωματικής υγείας.

Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ενηλίκων στις ΗΠΑ αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι διπλάσιοι άνθρωποι πιθανότατα θα μπουν στη δεκαετία των 60 και θα παρουσιάσουν μείωση της στυτικής λειτουργίας και της σεξουαλικής ικανοποίησης.


Σχετικά Άρθρα