ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Ινδονησία απαγορεύει το σεξ εκτός γάμου στο νέο της Ποινικό Κώδικα

10 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Το Δεκέμβριο του 2022, το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας ψήφισε τελικά, με την υποστήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων, το νέο ποινικό κώδικα της χώρας, αποφασίζοντας την ποινικοποίηση των σεξουαλικών σχέσεων εκτός γάμου. Ο νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σε τρία χρόνια, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, το ψηφισθέν σχέδιο νόμου, απαγορεύει τις εξωσυζυγικές σχέσεις, επισύροντας ποινή φυλάκισης έως και ένα χρόνο. Επιπλέον, ο σχετικός ποινικός κώδικας αφορά και στα ανύπαντρα ζευγάρια, τα  οποία τιμωρούνται με φυλάκιση έως και ενός έτους, σε περίπτωση που «πιαστούν επ’ αυτοφώρω» να κάνουν σεξ.

Ποινικό αδίκημα καθίσταται και η συμβίωση των ζευγαριών πριν το γάμο, το οποίο θα επιφέρει εξάμηνη φυλάκιση.

Μάλιστα, η νομοθεσία πρόκειται να ισχύσει εξίσου για ντόπιους και για ξένους που ζουν στην Ινδονησία ή φτάνουν στη χώρα για τουρισμό. Υπάρχουν όμως ανησυχίες για το τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τους τουρίστες, σύμφωνα με το Euronews.travel.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του συμβουλίου τουρισμού της Ινδονησίας, Maulana Yusran, είπε στο Reuters ότι οι νέοι κανονισμοί είναι «εντελώς αντιπαραγωγικοί» όταν η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία COVID-19 .

«Λυπούμαστε βαθιά που η κυβέρνηση έκλεισε τα μάτια. Έχουμε ήδη εκφράσει την ανησυχία μας στο υπουργείο Τουρισμού για το πόσο επιβλαβής είναι αυτός ο νόμος».

Παράλληλα, το Reuters αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Edward Price, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν το περιεχόμενο του νόμου και σημείωσε ότι οι εκτελεστικοί κανονισμοί δεν έχουν ακόμη συνταχθεί.

"Αλλά ανησυχούμε για το πώς αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στην Ινδονησία. Ανησυχούμε επίσης για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει ο νόμος ... πολίτες των ΗΠΑ που επισκέπτονται και ζουν στην Ινδονησία καθώς και το επενδυτικό κλίμα για αμερικανικές εταιρείες», είπε.

Τέλος, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι νέοι νόμοι θα μπορούσαν να διαβρώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, αλλά οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία θα υποστηρίξει τις "ινδονησιακές αξίες". Προφανώς, η ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα είναι φανερά επηρεασμένη από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που επικρατούν στη χώρα και προωθούν το συντηρητισμό σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, και ειδικά σε ό,τι αφορά το γάμο και τη θέση της γυναίκας.


Σχετικά Άρθρα