ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επικοινωνία είναι το μυστικό για καλή σεξουαλική ζωή

23 Ιανουαρίου 2020, 18:05

images

Έρευνές έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που δηλώνουν ικανοποιημένα από την σεξουαλική τους ζωή, έχουν καλή διαπροσωπική επικοινωνία.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Βασικά σημαίνει ότι όταν περνούν καλά εκτός κρεβατιού, τα όποια προβλήματα προκύψουν σε αυτό, πρώτον δεν θα αξιολογηθούν ως αξεπέραστα και δεύτερον θα αντιμετωπιστούν καλύτερα.

Αποφεύγουμε να κρατάμε «πισινές»: Τα έντονα συναισθήματα, τα θετικά ή τα αρνητικά,  πρέπει να εκφράζονται. Αρκετές φορές κρατάμε για τον εαυτό μας τις απογοητεύσεις και τα παράπονα, για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα σε ένα καυγά. Η τακτική αυτή είναι πολύ καταστροφική για την σχέση.

Είμαστε ανοιχτοί στα συναισθήματά μας: Τα ευτυχισμένα ζευγάρια όχι μόνο μιλούν περισσότερο αλλά και μοιράζονται τα προσωπικά τους, αυτά που τους αρέσουν, αυτά που δεν τους αρέσουν, τα «θέλω» τους,  τις επιθυμίες και τις παρορμήσεις τους. Ο σύντροφος δε νοιώθει ελεύθερος να αντιδράσει με ειλικρίνεια σε όλα αυτά που θα ακούσει. Σ’ αυτή την σχέση υπάρχει χώρος και για κλάματα και για γέλιο, για φιληδονία, εκνευρισμό, θυμό, φόβο, παιδική συμπεριφορά κ.α.

Δεν επιτιθέμεθα και δεν κατηγορούμε τον σύντροφό μας: Εκφράζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα σε σχέση με το πώς εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε και όχι με την μορφή κατηγορώ απέναντί του, της. Είναι πιο εποικοδομητικό να πούμε ότι θυμώνουμε όταν αφήνει τα πράγματα στο σπίτι ανακατωμένα παρά να τον κατηγορούμε ότι είναι τσαπατσούλης ή κακομαθημένος.

Δεν προσπαθούμε να «κερδίσουμε» σε ένα τσακωμό: Οι  καυγάδες πρέπει να στοχεύουν στο να επιλύουν τις διαφορές μας και όχι να αποδεικνύουν ποιος έχει δίκιο ή άδικο, ποιος είναι ανώτερος ή κατώτερος.

Αντιλαμβανόμαστε πότε είναι κατάλληλη η έκφραση του θυμού: Οι εποικοδομητικοί καυγάδες δεν ξεχωρίζουν από τους καταστροφικούς με το αν ή όχι εκφράσουμε τον θυμό μας. Ο καυγάς είναι καυγάς και ο θυμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Όπως συμβαίνει και με τα άλλα συναισθήματα ο θυμός πρέπει να εκφραστεί. Στην εποικοδομητική έκφραση του θυμού είναι απαραίτητο το ζευγάρι που τσακώνεται να παραμείνει προσκολλημένο στα πραγματικά θέματα που το απασχολούν και να αποφύγει την γενικευμένη έκφραση αόριστου θυμού. Τα «χτυπήματα κάτω από την ζώνη» δεν βοηθούν στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής επικοινωνίας στο ζευγάρι.

Σχετικά Άρθρα