ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυναίκες και σεξουαλικότητα: Τα "μηνύματα" και οι προσδοκίες των άλλων τις επηρεάζουν

25 Ιουνίου 2020, 18:00

images

Τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν οι γυναίκες γύρω από το σεξ ήταν το αντικείμενο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Sexuality Education. Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 200 γυναικών γύρω από θέματα που αφορούν την εικόνα που έχουν ι άλλοι για την σεξουαλικότητά τους καθώς μεγαλώνουν.

Αυτό που αποδείχθηκε,ήταν ότι η πλειοψηφία των γυναικών αυτών μεγάλωσε με αρνητικά μηνύματα για το σεξ, όπως το ότι δεν θα έπρεπε να το κάνουν μέχρι να παντρευτούν, ότι θα χάσουν την αγνότητά τους και ότι οι υπόλοιποι θα τις κρίνουν αν κάνουν κάτι τέτοιο.

Όταν, όμως, οι γυναίκες αυτές ρωτήθηκαν για αυτά που τις βοήθησαν να αναπτύξουν μια πιο υγιή και θετική σχέση με την σεξουαλικότητά τους, οι κατηγορίες ήταν:

-Να ακούν περισσότερες ανοιχτές συζητήσεις γύρω από το σεξ.

Ένας ανοιχτός, διάλογος με τους φίλους και την οικογένεια γύρω από το σεξ, σε συνδυασμό με τις ολοένα και περισσότερες κοινωνικές συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα, ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για την μετάβαση των γυναικών προς μια πιο θετική άποψη για την σεξουαλικότητά τους. 

- Να ενημερώνονται καλύτερα για το σεξ.

Όσο περισσότερες πληροφορίες λάμβαναν οι γυναίκες για το σεξ, είτε από φίλους, είτε από το διαδίκτυο, τα βιβλία αλλού, τόσο καλύτερα αισθάνονταν για αυτό. 

- Να νιώθουν άνετα με το σώμα τους.

Το πώς αισθάνεται ο καθένας για το σώμα του συνδέεται στενά με το πόσο στρες ή άνεση νιώθει και για το σεξ. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αποδέχονται το σώμα τους, παράλληλα άρχισαν να νιώθουν και καλύτερα για αυτό. «Όταν μαθαίνει κανείς το σώμα του και μαθαίνει να συγχρονίζεται με αυτό, αρχίζει να το αγαπά και περισσότερο», σημειώνουν οι επιστήμονες.

- Να σπάσουν τα στερεότυπα των φύλων.

Προηγούμενες μελέτες όπως και η τελευταία έχουν δείξει ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ όταν δεν παγιδεύονται στους στερεότυπους και παραδοσιακούς ρόλους , αλλά υιοθετούν πιο σύγχρονες απόψεις για τη θηλυκότητα, το σώμα, τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλικότητά γενικότερα.

Σχετικά Άρθρα