ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυναίκα και σεξ: Δεν τελειώνουν όλα με την εμμηνόπαυση

24 September 2021, 18:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sussex σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Menopause αποκαλύπτουν τη "συνταγή" της υγιούς σεξουαλικότητας στις γυναίκες μετά τα 50 και επιβεβαιώνουν παρατηρήσεις όλων μας... Όλα εξαρτώνται από την ύπαρξη καλού συντρόφου.

H επικεφαλής της μελέτης Δρ Helena Harder και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τα δεδομένα από ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική δραστηριότητα που συμπλήρωσαν 24.305 γυναίκες. Όπως φάνηκε, το 65% των γυναικών είχε ερωτικό σύντροφο και το 22,5% ήταν σεξουαλικά ενεργό. Οι συγγραφείς εξέτασαν τέσσερα σχετικά ζητήματα:

-Τη διαθεσιμότητα συντρόφου.

-Τη σωματική και σεξουαλική υγεία.

-Τη ψυχική ευεξία.

-Τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Αυτό που διαπίστωσαν από την αρχή ήταν ότι η απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην έλλειψη συντρόφου κυρίως λόγω χηρείας ή διαζυγίου. Και δεύτερον, όταν υπήρχε σύντροφος, το πρόβλημα οφειλόταν σε προβληματική σχέση μαζί του (καυγάδες κλπ).

Ανασταλτικό ρόλο όμως έπαιζαν επίσης ασθένειες, σεξουαλικά προβλήματα, θέματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση (όπως είναι η ξηρότητα του κόλπου), η μειωμένη λίμπιντο και τα προβλήματα υγείας του συντρόφου.

«Τα ευρήματά μας δεν δείχνουν μόνο ότι τα προβλήματα στη σεξουαλική δραστηριότητα των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολυπαραγοντικά, αλλά κι ότι οι σεξουαλικές δυσκολίες δεν αναφέρονται, δεν αναγνωρίζονται και δεν αντιμετωπίζονται όσο συχνά  θα έπρεπε», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα