ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι παντρεμένοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση στο σεξ

02 Ιουλίου 2020, 18:00

images

Εν πολλοίς "άγνωστα νερά" αποτελούν τα θέματα της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης και για το ποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερη. Αλλά το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η αυτοεκτίμηση και η ικανοποίηση στο σεξ συνδέονται.

Επτά μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ικανοποίηση, ενώ άλλη μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της χαμηλής σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, δείχνοντας ότι η σεξουαλική διέγερση των ανδρών επηρεαζόταν αρνητικά από την κακή σεξουαλική αυτοεκτίμηση.

Πρόκειται για το αίσθημα της ικανότητας συμμετοχής σε σεξουαλικές πράξεις με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Και διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες ή το ενδιαφέρον ενός συντρόφου γύρω από το σεξ και τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζεται αρνητικά από διάφορες εμπειρίες της ζωής, όπως η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία.

Ποιοι έχουν τελικά αυτοεκτίμηση

Κι αν νομίζετε ότι οι παντρεμένοι είναι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, καθώς έχουν ήδη στη ζωή τους έναν άνθρωπο, παρόλα αυτά τα πρότυπα ομορφιάς με τα χρόνια δημιουργούν άγχος με την πάροδο του χρόνου. ως εκ τούτου, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι σε ό,τι αφορά την σεξουαλική αυτοεκτίμηση, τα πράγματα για τους παντρεμένους δεν είναι καλά. Αναλύοντας τις απαντήσεις 3.2017 ατόμων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης από όλες σχεδόν τις ομάδες που αξιολογήθηκαν.

Επτά ομάδες διαφορετικής κατάστασης σχέσεων συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη: παντρεμένοι –που αποτελούσαν και τη μεγαλύτερη ομάδα του δείγματος (57,4%), μόνοι που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ (14%), ζευγάρια που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ και ζούσαν χωριστά (4,3%), ζευγάρια που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ αλλά συζούσαν (5,3%), χωρισμένοι/εν διαστάσει άνθρωποι που είχαν κάποιο σύντροφο στη ζωή τους αλλά ζούσαν χωριστά (2,7%) και χωρισμένοι/εν διαστάσει άνθρωποι που συζούσαν με τους νυν συντρόφους τους (3,3%).

Στη μελέτη αυτή, η σεξουαλική αυτοεκτίμηση ήταν μια δομημένη μεταβλητή που συνετέθη από τις δύο εξής πεποιθήσεις: «Είμαι ένας πολύ καλός σεξουαλικός σύντροφος» και «Γενικά, μπορώ να εκπληρώσω τις σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες του συντρόφου μου πολύ καλά».


Σχετικά Άρθρα