ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

12 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Νέα έκθεση στις ΗΠΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα κρούσματα σύφιλης, είναι τα υψηλότερα που έχουν σημειωθεί από τη δεκαετία του 1950! Η έκθεση αποκαλύπτει μάλιστα ότι τα κρούσματα σύφιλης και συγγενούς σύφιλης, αυξήθηκαν κατά 80% τα τελευταία 5 χρόνια. Οι παράγοντες οι οποίοι έχουν οδηγήσει στην αύξηση αυτοί ποικίλλουν, δηλώνει η Laura Bachmann, MD, MPH, επικεφαλής στο τμήμα Πρόληψης ΣΜΝ στο CDC.

«Η έκθεση δεν μάς λέει γιατί αυτά τα (κρούσματα) ΣΜΝ αυξάνονται, αλλά γνωρίζουμε ότι ένα ευρύ φάσμα παραγόντων μπορεί να συμβάλει σε υψηλά επίπεδα λοιμώξεων και θα χρειαστούν πολλαπλές λύσεις για να αντιστραφεί η επιδημία», σημειώνει.

Εξήγησε δε ότι οι μειώσεις στους ελέγχους ΣΜΝ, τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, τις προσπάθειες πρόληψης «και τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες από τα τμήματα υγείας», πιθανότατα συνέβαλαν σε αυξήσεις στους αριθμούς ΣΜΝ. Επιπλέον, επεσήμανε την αύξηση της χρήσης ουσιών σε εθνικό επίπεδο, η οποία συμβαδίζει με «λιγότερο ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές».

«Η σύφιλη και η χρήση ναρκωτικών αλληλοσυνδέονται με επιδημίες – με ένα σημαντικό ποσοστό μετάδοσης της σύφιλης μεταξύ ετεροφυλόφιλων να συμβαίνει μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών – ιδιαίτερα της μεθαμφεταμίνης. Βρισκόμαστε επίσης πάνω από μια δεκαετία σε μια εθνική κρίση οπιοειδών που θέτει περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο για HIV, ιογενή ηπατίτιδα και ΣΜΝ», δήλωσε η Bachmann.

«Και εξακολουθούν να υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που καθιστούν πιο δύσκολο για ορισμένες ομάδες το να παραμείνουν υγιείς. Αυτές περιλαμβάνουν τη φτώχεια, το στίγμα, την έλλειψη ιατρικής ασφάλισης ή παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, έλλειψη μόνιμης στέγης και υψηλότερο ποσοστό σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων σε ορισμένες κοινότητες», προσέθεσε η ίδια.

Η Bachmann επεσήμανε τέλος το γεγονός ότι η χρήση προφυλακτικού, έχει μειωθεί μεταξύ ορισμένων ομάδων, όπως οι νεαροί Αμερικανοί καθώς και οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πάροχοι και οι συνεργάτες πρόληψης, προσφέρουν σε όσους δεν χρησιμοποιούν πλέον προφυλακτικά τα εργαλεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προστατευτούν από άλλα ΣΜΝ. Τα ΣΜΝ συνεχίζουν να περιτριγυρίζονται από το στίγμα. 

Αυτό το στίγμα μπορεί να αναιρέσει το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν ποιοτική σεξουαλική φροντίδα για να ζήσουν υγιείς. Το στίγμα μπορεί επίσης να αποτρέψει ανθρώπους και ομάδες από το να αναλάβουν δράση για την πρόληψη και τη θεραπεία των ΣΜΝ».

Σχετικά Άρθρα