ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιζητώντας συναισθηματική ασφάλεια

05 Μαΐου 2022, 18:00

images

Αν επιδιώκουμε να αρέσουμε σε κάποιον που δεν μάς ελκύει, αυτό συχνά συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το να αναγκάζουμε τους εαυτούς μας να αρέσουν στους άλλους ανθρώπους είναι ούτως ή άλλως μια περίεργη, αλλά και πιεστική εμπειρία. Ας δούμε μερικές άγνωστες πτυχές της...

«Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα αυτοεκτίμησης, είναι σύνηθες να νιώθει ότι δεν αξίζει», επισημαίνει η Cinnamon Johnson, θεραπεύτρια γάμου και σχέσεων.

Από την πλευρά της η Noni Ayana, ειδικευμένη σεξολόγος, προσθέτει ότι «λόγω της χαμηλής αυτοεικόνας μας, μπορεί να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι η σωματική έλξη είναι ασήμαντη. Ωστόσο, η σωματική έλξη μπορεί να χρησιμεύσει ως συνεχής διεγερτικός παράγοντας που ελκύει και ενδεχομένως αναζωπυρώνει τη στοργή που μπορεί να έχετε ο ένας για τον άλλον».

Παράλληλα, η Marissa Peer, ψυχοθεραπεύτρια, προσέθεσε ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αλλά επεσήμανε ότι αυτό μπορεί να μάς πάει πίσω στην παιδική ηλικία.

«Αν ένα παιδί δεν έλαβε την αγάπη που επιζητούσε από ένα γονιό ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή έχει ιστορικό κακών σχέσεων ως ενήλικας, σχηματίζονται υποσυνείδητες πεποιθήσεις ότι κατά κάποιο τρόπο δεν είναι άξιο να αγαπηθεί», επισημαίνει.

«Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι μειώνουν τα στάνταρ τους ή συμβιβάζονται με κάτι που κατά βάθος γνωρίζουν ότι δεν είναι σωστό, αλλά νιώθουν ότι είναι το μόνο που τους αξίζει».

Σίγουρα κανείς δεν θέλει να μείνει μόνος. Μπορεί όμως αυτός ο φόβος να μάς τυφλώσει, όταν πρόκειται για ραντεβού; Σύμφωνα με τη Dana Torpey-Newman, κλινική ψυχολόγο και ειδική στις σχέσεις, σίγουρα μπορεί να μάς οδηγήσει στο να «ανεχτούμε συντρόφους που απλώς δεν μας ταιριάζουν, επειδή το να είμαστε με κάποιον είναι προτιμότερο από το να είμαστε μόνοι».

Η ίδια εξηγεί: «Τα ραντεβού μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικά, οπότε το να βρεις κάποιον που φαίνεται ευγενικός και πρόθυμος να βγει ραντεβού, μερικές φορές μοιάζει επαρκές». Αλλά αυτή η επιθυμία για συναισθηματική ασφάλεια δεν διαμορφώνει μόνο τις συνήθειές μας για ραντεβού – όταν πρόκειται να αναγκάσουμε τους εαυτούς μας να αρέσουν-, αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και στο γάμο, δήλωσε η ειδικός σχέσεων Julia McCurley.

«Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παντρευτούν κάποιον που δεν τους ελκύει σωματικά, επειδή τους παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο συναισθηματικής ασφάλειας στη σχέση», εξηγεί συγκεκριμένα.

«Μπορεί να αισθάνονται ότι ένας λιγότερο ελκυστικός σύζυγος θα ήταν πιο πιστός και δεν έχει τόσες πιθανότητες να τραβήξει τα βλέμματα άλλων ανδρών ή γυναικών» επισημαίνει και καταλήγει στο ότι συχνά αναζητάμε  μια «ασφαλή» επιλογή, αντί να ψάχνουμε για αυτό που πραγματικά θέλουμε σε ένα σύντροφο, επειδή υπάρχει μια πραγματική επιθυμία για σύνδεση και ένας βαθιά ριζωμένος φόβος μη μείνουμε στο ...ράφι.


Σχετικά Άρθρα