ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έφηβος και σεξ: Αγωνία για τους γονείς, απορίες για το παιδί

30 Ιουλίου 2020, 18:00

images

Το 14χρονο παιδί έχει την τάση να εξιδανικεύει τον/την σύντροφό του, και να θεωρεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξαναγαπήσει ή να ενδιαφερθεί για άλλον άνθρωπο. Ο γονιός πρέπει να θυμηθεί τότε τα δικά του νιάτα και να συνειδητοποιήσει ότι η ωριμότητα και η εμπειρία δεν μπορούν να μεταδοθούν με λόγια.

Αυτό που χρειάζεται το παιδί είναι υποστήριξη, κατανόηση και τον γονιό δίπλα του χωρίς ειρωνικά σχόλια και επικρίσεις. 

Επίσης, κάθε 20ετία τα δεδομένα στις κοινωνίες είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, μέχρι το 2002 περίπου, η μέση ηλικία στην οποία έβλεπε ένα παιδί πορνό για πρώτη φορά ήταν τα 13 χρόνια. Στις μέρες μας, αυτή η ηλικία έχει μειωθεί αισθητά – κυρίως λόγω του Ιnternet. Ο γονιός πρέπει να ελέγχει τις ώρες που μπαίνουν στο Ιnternet τα παιδιά κάτω των 16 ετών και τι παρακολουθούν αλλά και να κάνουν μια καλή συζήτηση μαζί τους από τα 10 τους κιόλας χρόνια και να τους εξηγήσουν τι είναι πορνό και γιατί κάνει κακό σε έναν έφηβο. 

Ένα άλλο πρόβλημα ειδικά στα κορίτσια είναι να βγαίνουν με μεγαλύτερα αγόρια. Στην εφηβεία ακόμα και τα δύο χρόνια διαφορά είναι τεράστια! Διότι άλλη σεξουαλική ωριμότητα έχει ένα παιδί στα 15 και άλλη στα 17 χρόνια. Και βέβαια δεν μπορούμε να κλειδώσουμε τα κορίτσια στα σπίτια! Μπορούμε όμως να τους εξηγήσουμε τις ...προσδοκίες που έχει ένας 18χρονος από αυτές παρότι οι ίδιες είναι ακόμα 14 ή 15 ετών...

Όσον αφορά αμιγώς την σεξουαλική πράξη, οι έφηβοι χρειάζονται ενημέρωση και ξανά ενημέρωση αλλά και τον γονιό δίπλα τους σε κάθε σωστό και λάθος. Οι σχέσεις αυτές γονέα και παιδιού πρέπει να χτιστούν από την παιδική ηλικία και να διατηρηθούν αν όχι να ενισχυθούν στην εφηβεία. 

Είναι καλό και χρήσιμο να προσπαθήσετε να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την ιδέα της αποχής για όσο βρίσκεται στην πρώιμη εφηβεία λέγοντάς του ότι δεν είστε κατά του σεξ και ότι πρόκειται για μια πολύ ωραία δραστηριότητα που όμως απαιτεί ωριμότητα σώματος και ψυχισμού. 

Σχετικά Άρθρα