ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο λόγοι υγείας που αποδεικνύουν ότι το σεξ κάνει καλό

15 Απριλίου 2022, 18:00

images

Το σεξ είναι μια φυσική λειτουργία που μάς φέρνει πιο κοντά και βελτιώνει την υγεία και την ψυχολογία μας. Από τα πιο αποδεδειγμένα οφέλη του είναι η αντιμετώπιση του πόνου ειδικά στις γυναίκες, και η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες.

Κατά την τελευταία φάση του σεξ, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του οργασμού, πενταπλασιάζεται η ορμόνη οξυτοκίνη στο αίμα μας. Η αύξηση της ορμόνης αυτής προκαλεί με τη σειρά της, έκκριση από τον εγκέφαλο των ενδορφινών που μειώνουν το αίσθημα του πόνου από όπου κι αν προέρχεται.

Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που μοιάζουν με τη μορφίνη και μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους από πονοκέφαλο, ημικρανία, αρθρίτιδα, δυσμηνόρροια και πολλές άλλες αιτίες. Ωφελεί δε ιδιαίτερα τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πιο συχνά προβλήματα με ημικρανία και στα νεανικά χρόνια πρέπει κάθε μήνα να τα βγάλουν πέρα με επώδυνη -για αρκετές- έμμηνο ρύση.

Για τους άνδρες, τα οφέλη αφορούν κυρίως την υγεία του προστάτη αδένα τους. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνότητας εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη καθώς ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη μειώνεται με την αύξηση της συχνότητα εκσπερμάτωσης.

Όπως όλα δείχνουν, με την εκσπερμάτωση αποβάλλονται καρκινογόνες ουσίες που συσσωρεύονται στο προστατικό υγρό. Κάποιες από αυτές τις ουσίες όπως είναι ο ψευδάργυρος, το κιτρικό οξύ και το κάλιο, η συγκέντρωση αυξάνεται στο προστατικό υγρό μέχρι 600 φορές σε σύγκριση με τη συγκέντρωση στο αίμα.

Σύμφωνα εξάλλου με άλλη έρευνα, οι άνδρες που από την ηλικία των 20 έως 30 χρονών είχαν τουλάχιστον 5 εκσπερματώσεις εβδομαδιαίως, είχαν αργότερα στη ζωή τους 33% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη.



Σχετικά Άρθρα