ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν σάς μιλούν οι έφηβοι για τις σχέσεις τους; Εσείς τι σχέση έχετε μαζί τους;

17 Νοεμβρίου 2021, 18:00

images

Κατά την εφηβεία, όλοι οι γονείς παρατηρούν μια τάση του παιδιού για απομόνωση και μυστικοπάθεια ειδικά για τα προσωπικά του θέματα και τη συναισθηματική του ζωή. Αυτό ως ένα βαθμό είναι απολύτως φυσιολογικό και συμβαδίζει με τη μετάβαση που βιώνει το νέο άτομο από την παιδική ηλικία, σε μια πιο ώριμη φάση σωματικά και πνευματικά! Όταν όμως ο γονιός δεν ξέρει τίποτα για την προσωπική ζωή του παιδιού, τότε ίσως έχει κι εκείνος τις ευθύνες του.

Όπως σημειώνουν οι παιδοψυχολόγοι, η σχέση του γονέα με το παιδί δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία που δημιουργείται μόνο επειδή ζουν στο ίδιο σπίτι. Η σχέση αυτή δημιουργείται σταδιακά από τη νηπιακή ηλικία με τις συζητήσεις, το σεβασμό στις ανάγκες και τις απορίες του παιδιού, την κατανόηση και την έμπρακτη υποστήριξη.

Ένα παιδί που συζητάει για όλα τα θέματα της οικογένειας με τους γονείς του, που έχει μάθει να κάνει μαζί τους δραστηριότητες, παιχνίδια, εργασίες, είναι ένα παιδί που νιώθει εμπιστοσύνη και ασφάλεια να ανοίξει την καρδιά του και να πει όσα το προβληματίζουν. Αυτό είναι το παιδί που ως έφηβος θα συμβουλευτεί συνήθως το γονέα του ίδιου φύλου για τις σχέσεις του, θα μοιραστεί τα μυστικά του και θα "σπάσει" τις εφηβικές του σιωπές όταν ο γονιός το ρωτήσει με τρυφερότητα "τι σου συμβαίνει"; 

Με απαγορεύσεις, εντάσεις, άσκηση εξουσίας και άλλα παρόμοια, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο έφηβος θα απομακρυνθεί και θα κλειστεί στον εαυτό του ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, σε κανένα δεν αρέσει να τον κρίνουν συνεχώς για τις σκέψεις και τις πράξεις του.

Σχετικά Άρθρα