ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση των σεξουαλικών εγκλημάτων- Τι ψυχοπαθολογία κρύβουν από πίσω

22 Ιανουαρίου 2024, 18:00

images

Μία 38χρονη γυναίκα, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, κυνηγάει επί μήνες πεισματικά έναν άνδρα 42 ετών ο οποίος έχει επιλέξει να μην έχει σχέση μαζί της και να παντρευτεί εδώ κι 1,5 χρόνο. Αφού τον παρενοχλεί επί μήνες, παραφυλάει ένα πρωί έξω από το σπίτι του και μπροστά στην έντρομη σύζυγό του, καταφέρνει να τον σκοτώσει μαχαιρώνοντάς τον. Το γεγονός δεν είναι φανταστικό καθώς συνέβη το περασμένο Σάββατο στην Εύβοια. Δεν είναι δε το πρώτο που δείχνει μένος, βαριά ψυχοπαθολογία και μία κοινωνία που νοσεί... Η σεξουαλική, η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία είναι παρούσες!

Όπως σημειώνει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, Δρ Ίλια Θεοτοκά, "η σεξουαλική βία και εγκληματικότητα,μέσα και έξω από το σπίτι, είναι πολύ συχνότερη, με θύματα, ως επί το πλείστον, γυναίκες ή ανήλικα κορίτσια, χωρίς ασφαλώς να εξαιρούνται τα ανήλικα αγόρια και εσχάτως οι άνδρες. Τα αίτια αυτής της αύξησης είναι πολλά:  Η βία στην κοινωνία, μέσα από τα μοντέλα που αναπαράγει, το διαδίκτυο και η εύκολη πρόσβαση σε πορνογραφικά sites, τα social media, η πανδημία κλπ."... 

Η ειδικός μάς εξηγεί ότι η βία στην κοινωνία γίνεται ολοένα και πιο έντονη σε όλο το φάσμα των ηλικιών και χωρίς να αποδίδονται οι ευθύνες εκεί που αναλογούν. Ας αναλογιστούμε ότι στον πλανήτη μας μαίνονται αυτή τη στιγμή δύο πόλεμοι με μεγάλη διάρκεια. Η αναταραχή αυτή επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, εντείνει επιθετικά βίαια και εγκληματικά  «ένστικτα». Το διαδίκτυο, μέσα από πορνογραφικά sites, παιχνίδια με ανάλογο περιεχόμενο, σειρές, social media διεγείρουν επίσης τη σεξουαλική παραβατική συμπεριφορά και το έγκλημα πάσης φύσεως.

"H πανδημία ενέτεινε την τάση σε διαταραγμένα άτομα να απωθήσουν για κάποιο διάστημα την εγκληματική τους συμπεριφορά και στη συνέχεια να την εκδηλώσουν με πολύ πιο έντονο τρόπο. Είναι σαν να θέλουν τώρα να «εκτονωθούν», με ένα πολύ πιο ακραίο τρόπο. Επίσης η αύξηση της κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών, η παραβατικότητα των ανήλικων, η πρώιμη έναρξη της σεξουαλικότητας και η αποσύνδεσή της από συναισθηματικές ανάγκες και ανάγκες σύνδεσης των ατόμων μεταξύ τους, η αποδοχή της βίας, η καθυστερημένη επιβολή ποινών εντείνει το σεξουαλικό έγκλημα", αναφέρει η Δρ Θεοτοκά.

Συμπληρώνει ωστόσο ότι ακούμε για πολλά περιστατικά σεξουαλικής βίας, επειδή σήμερα οι άνθρωποι μιλάνε περισσότερο, δεν φοβούνται, όσο παλαιότερα, να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία που έχουν βιώσει. Έτσι, έρχονται συχνότερα στο φως αυτά τα εγκλήματα. Το κίνημα MeToo συνέβαλε επίσης θετικά στη μείωση του στίγματος.

Την ρωτήσαμε δε για το είδος του ανθρώπου που προβαίνει σε τέτοιες πράξεις...

"Στο προφίλ του ατόμου που ασκεί σεξουαλική βία εντάσσονται η έλλειψη ενσυναίσθησης, η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, ο κακοήθης ναρκισσισμός (ιδέες μεγαλείου, εκμετάλλευση  για ιδιοτελείς σκοπούς, δεν του αρέσει να του λένε όχι), η βία είναι μέρος του ανδρισμού ή γενικά της δύναμης".

Όπως σημειώνει, η σεξουαλική βία έχει επίσης το στοιχείο της άσκησης εξουσίας, κυριαρχίας και επιβολής, δεν έχει απλά να κάνει μόνο με την σεξουαλική ικανοποίηση".

Η παιδεία είναι ο βασικός πυλώνας για τη μείωση αυτών των φαινομένων.

Η Δρ Θεοτοκά θίγει το θέμα της Παιδείας, της διαπαιδαγώγησης και γενικά της εκπαίδευσης και της υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των νέων...

"Η εκπαίδευση στα σχολεία για πώς να διαχειριζόμαστε την κάθε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική) είναι καθοριστική. Η συζήτηση για τα φύλα, τι είναι συναίνεση, τι είναι σεξουαλική βία, πότε τίθεται θέμα ιδιωτικότητας (βίντεο και φωτογραφίες) πρέπει να γίνεται συχνά, επειδή οι μαθητές, υπό την επιρροή των social media, έχουν συγκεχυμένες ιδέες για τις παραπάνω έννοιες", αναφέρει η ψυχολόγος.

Καταλήγει δε ότι για τους παραπάνω λόγους, είναι πολύ σημαντικό, η Πολιτεία να ενισχύσει το ενδιαφέρον της να προασπίσει ευάλωτα άτομα, κυρίως, γυναίκες, εφήβους και παιδιά , που θίγονται από τη σεξουαλική βία, είτε ασκείται εντός ή εκτός σπιτιού.

Σχετικά Άρθρα