ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτοί είναι οι άνδρες που απατούν συχνότερα τις συντρόφους τους

19 Αυγούστου 2020, 18:00

images

Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται ότι σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες απιστίας. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry.

Σε αυτήν, ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Ζυρίχης διεξήγαγαν μελέτη σε 224 υγιείς μεσήλικες άνδρες που βρίσκονταν σε σταθερές σχέσεις επί 20ετία και πάνω. Όπως φάνηκε, αυτοί που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, ήταν και λιγότερο πιθανό να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις. Ενώ τα ποσοστά απιστίας αυξάνονταν όσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα της ορμόνης αυτής.

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν προηγούμενες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η τεστοστερόνη φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα ενός άνδρα να παραμείνει πιστός στη σύντροφό του. Και οι ερευνητές θεωρούν τα αποτελέσματα σημαντικά καθώς η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Η τεστοστερόνη που παράγεται στους όρχεις, θεωρείται η κατεξοχήν ανδρική ορμόνη, αν και εκκρίνεται και από τον γυναικείο οργανισμό, αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τα πρώτα σημάδια είναι η αλλαγή στη φωνή του αγοριού αλλά και η πιο αρρενωπή δομή του προσώπου.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε ερωτήσεις για το πόσο πιστοί ήταν στη σύντροφό τους και πήραν δείγμα σίελου για να μετρήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Βεβαίως όλοι αναγνωρίζουν ότι ο δείκτης της τεστοστερόνης δείχνει απλώς μια τάση και όχι αυτό που συμβαίνει με όλους τους άνδρες διότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και θέματα ηθικής, προσωπικών επιλογών, ωριμότητας και χαρακτήρα.


Σχετικά Άρθρα